UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли в шлунку стародавнього хижака останки іншого гіганта

Рептилія силою укусу зламала чотириметровій жертві хребет.

Археологи виявили скелет рептилії віком 240 мільйонів років. У шлунку стародавнього хижака збереглися сліди останньої трапези - останки майже такого ж гіганта, повідомляє «Популярная механика».

Відзначається, що вченим вдалося знайти останки іхтіозавра. Ці морські хижаки могли досягати 26 метрів у довжину. Вивчаючи скам'янілі останки гіганта, вчені звернули увагу на дивну скам'янілість довжиною п'ять метрів, яка утворила опуклість в його шлунку. Виявилося, що це маса більш дрібних кісток, які належали жертві іхтіозавра.

«Ми ніколи не знаходили в шлунку хижих динозаврів останки інших хижаків. Звичайно, судячи за формою і розміром щелеп, можна було припустити, що іноді вони полювали на великих істот - але тепер у нас є докази», - заявив один з авторів дослідження Ріосуке Мотані.

Більш детальний аналіз показав, що іхтіозавр з'їв таллатозавра довжиною чотири метри, розірвавши того на частини. Вчені вважають, що силою укусу древній хижак зламав своїй жертві хребет. Судячи з того, що останки жертви не встигли перетравитися, іхтіозавр помер незабаром після «обіду».

Якщо висновки дослідників вірні, то їм вдалося знайти найдавніше свідчення пожирання одними хижаками інших.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи виявили сліди найдавнішої кремації на Близькому Сході

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври досягали таких великих розмірів. На їхню думку, вся справа в особливій будові їхніх кісток.