UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли в Німеччині останки перших одомашнених вовків

Одомашнення вовка відбулося між 14 і 16 тисячами років тому.

Вчені з Тюбінгенського університету виявили в печерах Німеччини останки, які вказують на цілу групу тварин з генетичним розмаїттям: від вовків до собак. Ця знахідка стала першим прямим свідченням того, що одомашнення вовка відбулося між 14 і 16 тисячами років тому, повідомляє «Популярная механика».

На думку дослідників, представники мадленської культури, які населяли Європу 12-17 тисяч років тому, приручили вовків, перетворивши їх на собак. При цьому, вони одомашнили ряд вовків, що породило весь спектр порід, відомих сьогодні.

До цієї гіпотези вчених підштовхнули останки з печери Гнірсхеле, в якій були знайдені скам'янілості стародавніх собак. Як показав аналіз, тварини печери мають величезну генетичну різноманітність. А ДНК п'яти собак з Гнірсхеле була схожою на ДНК сучасних порід.

Дослідники також виміряли ізотопи вуглецю-13 і азоту-15, щоб визначити раціон тварин. Виявилося, що частина з них харчувалася великими тваринами на зразок мамонтів, частина - дрібними ссавцями, а іноді оленями і кіньми. Ймовірно, друга група вовків була одомашнена і харчувалася разом з людиною.

«Близькість цих тварин до людей і ознаки доволі обмеженого раціону дозволяють припустити, що між 16 000 і 14 000 роками тому вовки вже були одомашнені і утримувалися як собаки. Таким чином, ми вважаємо, що гнірсхельські пси, ймовірно, є ранньою стадією одомашнення вовків», - говорить доктор Кріс Бауманн, провідний автор дослідження з Тюбінгенського університету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Останки стародавньої собаки з Аляски можуть розкрити таємницю міграції цих тварин

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що перші люди, які оселилися в Америці, прибули на континент зі своїми улюбленцями. За словами дослідників, собаки були одомашнені близько 23 тисяч років тому в Сибіру, а близько 15 тисяч років тому з'явилися в Америці, приблизно в той же час, що і люди.