UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли у бурштині новий вид комах віком 35 мільйонів років

Жука знайшли у шматочку балтійського бурштину.

Міжнародна група вчених виявила у шматочку балтійського бурштину новий вид комах, який назвали Calliarcys antiquus. Він належить до загону Ephemeroptera, повідомляє Phys.org.

Зразок виявив Арнольд Станічек зі Штутгартського державного музею природної історії у бурштині, вік якого оцінюється у 35-47 мільйонів років. За допомогою Хав'єра Альба-Терседора з відділу зоології Університету Гранади комаху вдалося докладно вивчити та описати.

Читайте також: Скам'янілий мозок древньої істоти може змінити уявлення вчених про еволюцію комах

Хвойні та деякі бобові виділяють смолу у відповідь на пошкодження кори. У цю смолу часто потрапляють комахи, навіть через мільйони років їх можна знайти в затверділих зразках, які називаються бурштин. Родовища бурштину розташовуються у багатьох регіонах Землі, але одні з найбагатших - у районі Балтійського моря.

Виявлений зразок був повністю прозорий, але саму комаху оточували напівпрозорі області, які заважали процесу її ідентифікації. Але вивчити зразок вдалося за допомогою мікротомографії (мікро-КТ).

Мікро-КТ це метод отримання тривимірного зображення за допомогою рентгенівських променів. Принцип роботи цього методу той самий, що використовується в медицині під час звичайної комп'ютерної томографії. Але мікро-КТ дозволяє проводити дослідження в меншому масштабі та з набагато вищою роздільною здатністю. Таким чином, можна виявити внутрішню структуру надзвичайно дрібних об'єктів.

Альба-Терседору вдалося повністю реконструювати комаху, включаючи ті області, які інакше неможливо було б спостерігати через непрозорість бурштину. Виявилося, що це новий вид роду Calliarcys.

Потім вчені порівняли новий вид із вже існуючими представниками цього роду, включаючи порівняння ДНК.