UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли сліди найменшого стегозавра

Ймовірно, це було дитинча.

Вчені з КНР і Австралії знайшли відбиток ноги найкрихітнішого з коли-небудь виявлених стегозаврів. Довжина відбитка складала всього шість сантиметрів, повідомляє Naked science.

Стегозаври - це чотириногі травоїдні динозаври, від шиї до хвоста яких розташовувалися два ряди пластин. Довжина тіла таких динозаврів досягала чотирьох метрів, а вага - кілька тонн. Скам'янілі останки цих тварин знаходять в Європі, Азії, Південній Америці та Австралії.

Дрібних тварин, що існували в цій групі, знаходять набагато рідше. Тепер же вчені, які працювали в групі Тугулим в Китаї, знайшли слід крихітного стегозавра. Довжина сліду становила всього 5,7 сантиметра. Для порівняння, сліди інших стегозаврів досягають 30 сантиметрів в довжину, а деякі - 80.

На думку вчених, вік сліду становить 110 мільйонів років. Дослідники стверджують, що це найменший стегозавр з виявлених на даний момент, ймовірно, це було дитинча, що недавно з'явилося на світ. Він відносився до іхнатаксону Deltapodus - групи, яка поки описана лише на основі слідів життєдіяльності, без відомих останків самих тварин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Xing et al., 2021

Читайте також: Палеонтологи виявили в Аргентині череп страшного рогатого динозавра

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.