UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли ще одну планету з «пекельними» умовами

Планета відрізняється найкоротшим орбітальним періодом із усіх газових гігантів поза Сонячною системою.

Астрономи за допомогою телескопа TESS відкрили газовий гігант TOI-2109b, що знаходиться на відстані 861 світлового року від Землі. Як повідомляє Sci news, температура поверхні планети піднімається до 3220 градусів Цельсія.

Це робить об'єкт другим у списку найгарячіших планет, виявлених на даний момент.

Зазначається, що планета обертається навколо зірки TIC 392476080, вона приблизно на 50% більша, ніж наше Сонце, а маса світил приблизно однакова. Маса TOI-2109b у п'ять разів більша, ніж у Юпітера, а її радіус становить 1,35 радіуса газового гіганта Сонячної системи.

Читайте також: Штучний інтелект допоміг вченим знайти ще 300 планет у Чумацькому Шляху

Вчені також зазначають, що яскравість нічного боку планети дуже низька, тому її не можна спостерігати за допомогою TESS. Тобто вчені не можуть зрозуміти, що ж відбувається на темній стороні об'єкта. Можливо, температура тут дуже низька, а можливо, що тепло з денного боку якимось чином перерозподіляється на нічний.

За словами дослідників, TOI-2109b знаходиться в процесі «орбітального розпаду», тобто наближається до своєї зірки зі швидкістю 10-750 мілісекунд на рік, набагато швидше, ніж будь-який інший гарячий юпітер. Вчені сподіваються, що невдовзі зможуть безпосередньо спостерігати цей процес.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астроном Майкл Рован-Робінсон з Університетського коледжу Лондона заявив про те, що знайшов на знімках, зроблених апаратом IRAS у 1983 році, три загадкові точкові джерела. На його думку, це можуть бути сліди існування Дев'ятої планети.