UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли рідкісний тип раку у єгипетської «вагітної мумії»

Ймовірно, захворювання спричинило смерть жінки.

Польські вчені, які вивчають останки знаменитої єгипетської «вагітної мумії», з'ясували ймовірну причину смерті стародавньої жінки. Вивчивши її череп, дослідники виявили у мешканки Стародавнього Єгипту рак, повідомляє IFLScience.

У ХІХ-ХХ століттях вчені припускали, що мумія належить жерцю-чоловіку. Але вчені з проєкту Warsaw Mummy Project з'ясували, що насправді вона жіноча. Пізніше стало зрозуміло, що вона є першим відомим прикладом мумії вагітної жінки.

Читайте також: Археологи знайшли у Перу мумії дітей, яких принесли у жертву

Подальші дослідження дозволили авторам проєкту визначити, як у тілі жінки зміг зберегтися плід.

Вчені проєкту також зізналися, що їх часто питали про те, як померла ця молода жінка, тому вони вирішили це з'ясувати. Сканування черепа жінки показало незвичайні зміни в кістках, які вказують на те, що вона страждала від раку.

Зокрема, сліди на черепі вказали, що давня жінка страждала від раку носоглотки – рідкісним типом раку, який вражає частину горла, що знаходиться між задніми частинами носа та рота.

«На КТ видно невелику патологічну зміну діаметром близько 7 міліметрів, округле утворення, що оточує порожній простір, у кістці за лівою орбітою. Швидше за все, це зміна, викликана пухлиною, можливо, метастатичним осередком», — заявили автори дослідження Войцех Ейсмонд та Маржена Озарек-Шилке.

Вчені також зазначили, що подібні зміни черепа виникають, зокрема, через аденому. Водночас, точне уявлення про тип пухлини вони зможуть отримати завдяки гістопатологічним тестам. Дослідники також знайшли великі порожнини в кістках обличчя, включаючи носову порожнину, верхньощелепні пазухи та піднебінну частину верхньощелепних кісток. І ці зміни відповідають раку носоглотки у сучасних пацієнтів.

Щоб підтвердити діагноз, вченим необхідно вивчити тканини мумії. Команда Warsaw Mummy Project вважає, що онкологи могли б визначити "молекулярні сигнатури" раку, виявленого у мумії, а потім порівняти їх з поточними видами раку. Це могло надати важливі дані про еволюцію онкологічних захворювань.

Warsaw Mummy Project був запущений у 2015 році командою біоархеологів із Варшавського університету. У квітні 2021 року вчені опублікували статтю, в якій описали перший випадок виявлення мумії вагітної жінки, в лоні якої зберігся муміфікований плід.

В даний час мумію виставлено в Національному музеї Варшави. Довгий час вважалося, що вона належить Хор-Джехуті, верховного жерця Амона часів Яхмоса I, який жив на початку 18 династії (1539 – 1292 р. до н.е.). Але у 2016 році фахівці проєкту заявили, що насправді це мумія вагітної жінки, яка померла на 26-30 тижні вагітності та була бальзамована.