UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли під льодами Антарктики загадкові форми життя

Зокрема, дослідники виявили губок.

Вчені пробурили антарктичний шельфовий льодовик Фільхнера-Ронне на південному сході моря Уедделла і виявили під ним форми життя, деякі з яких не були відомі раніше. Деякі організми вже вдавалося виявити в схожих регіонах, але вперше були знайдені нерухомі істоти, такі як губки, повідомляє Science alert.

Оскільки середовище під льодовиками вважається дуже негостинним, вчені не очікують знайти тут велику екосистему. Щоб вивчити, що розташовується внизу, дослідники бурять лід і опускають в отвори, що утворилися, спеціальні прилади.

Завдяки таким дослідженням ми вже знаємо, що під льодом може існувати життя. В основному воно представлене невеликими рухливими організмами: рибами, медузами, хробаками й ракоподібними.

Тепер же вчені пробурили льодовик товщиною 890 метрів і виявили на глибині 1293 метрів щось несподіване - губок, яким для життя необхідний фотосинтез. Дослідникам вдалося знайти одну губку зі стеблом, 15 губок без стебел і ще 22 стеблових організми, які можуть бути губками, асцидіями або поліхетами.

Більшості живих організмів на Землі для виживання необхідне сонячне світло. Але на глибині, куди воно не проникає, живі істоти користуються іншими механізмами виживання. Навколо океанічних термальних джерел, що випромінюють тепло і вулканічні хімічні речовини, бактерії використовують хемосинтез для виробництва цукрів. Така ж екосистема також була виявлена в печері в Румунії.

Валун, досліджений Гріффітс і його командою, знаходиться на відстані від 625 до 1500 кілометрів від найближчого регіону фотосинтезу. Таким чином, здається ймовірним, що істоти, які живуть там, покладаються на якусь форму хемосинтезу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені відтворили модель руху тектонічних плит за мільярд років

Раніше вчені з Національного центру даних з досліджень снігу та льоду заявили про те, що через танення льодовиків змінюється форма Гренландії. І ці зміни вже можна помітити з космосу.