UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли останки динозавра з останньою їжею у шлунку

На подив дослідників, він пообідав ссавцем.

Вчені виявили в Китаї останки мікрораптора - динозавра розміром з ворону, який жив на Землі близько 120 мільйонів років тому. У його шлунку їм удалося знайти його останню їжу. На їх подив, це було ссавець, повідомляє Science Alert.

«Спочатку я не міг у це повірити. У скелеті мікрораптора була крихітна ступня ссавця, схожого на гризуна, довжиною близько сантиметра», - заявив палеонтолог хребетних Ханс Ларссон з Університету Макгілла в Канаді.

Читайте також: Астероїд, що вбив динозаврів, викликав глобальне цунамі – вчені

Hans Larsson/McGill University

Вперше останки мікрораптора знайшли в Китаї в 2000 році. На даний момент відомо про три види цих динозаврів, які жили на початку крейдяного періоду. Розглянута скам'янілість належить виду Microraptor zhaoianus.

Мікрораптори – це перші динозаври, у яких були виявлені повністю оперені крила як на верхніх, так і на нижніх кінцівках. Це підтверджує, що ці динозаври були пов'язані із сучасними птахами.

Вважається, що мікрораптори могли літати, але більш імовірною здається їхня здатність до планування. Досі вважалося, що вони харчувалися лише рибою та ящірками, а під час полювання планували з гілок дерев.

Але нове відкриття показує, що мікрораптори полювали на різних хребетних.

Знайти динозавра, у шлунку якого збереглася їжа, – велика рідкість. З усіх знайдених хижих динозаврів їжа збереглася лише у 20. Мікрораптор, що розглядається, став 21.

Раніше китайські вчені заявили, що динозаври вже були на шляху до зникнення до падіння астероїда, який, як вважається, занапастив їх. Таких висновків дослідники дійшли, проаналізувавши шкаралупу 1000 скам'янілих яєць цих ящерів.