UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли на Марсі гігантський вулкан, який «ховався» на видноті

Він знаходиться в одному з найвідоміших регіонів Червоної планети.

Марс продовжує дивувати вчених. У новому дослідженні вони виявили новий гігантський вулкан і, можливо, шар похованого під поверхнею льодового щита, повідомляє Space.com.

Відкриття зробили у східній частині вулканічної провінції Тарсіс неподалік екватора планети. Дослідження проводилося з використанням даних місій NASA Mariner 9, Viking Orbiter 1 та 2, Mars Global Surveyor, Mars Odyssey та Mars Reconnaissance Orbiter, а також місії Mars Express Європейського космічного агентства.

Читайте також: NASA шукає в США добровольців для життя у симуляторі Марса

Виявлений вулкан десятиліттями ховався у всіх на очах, на межі знаменитого Лабіринту ночі та Долини Марінера. Район, в якому зробили відкриття, є домом для ще трьох вулканів: Гора Аскірійська, Гора Павича та Гора Арсія.

Виявлений вулкан не такий високий, як інші, але він більший у діаметрі: близько 450 кілометрів завширшки та 9022 метри заввишки.

"Його відкриття вказує на нове захоплююче місце для пошуку життя та потенційне місце для майбутніх досліджень роботами та людьми", - наголошується в заяві Інституту SETI.

"Ми вивчали геологію району, де минулого року знайшли залишки льодовика, і зрозуміли, що знаходимося всередині величезного і глибоко зруйнованого вулкана", - заявив керівник дослідження Паскаль Лі, планетолог з Інституту SETI та Інституту Марса.

Величезні розміри вулкана та складна система його змін вказують на те, що він був активним протягом тривалого часу. У південно-східній частині розташовуються відносно молоді вулканічні відкладення, під якими, ймовірно, знаходиться льодовик.

З відкриттям пов'язано кілька загадок. Очевидно, що вулкан з'явився в ранній історії Марса і був активним протягом тривалого часу, невідомо скільки саме. Хоча виверження спостерігалися нещодавно за геологічними мірками, невідомо, чи вулкан все ще активний, і чи можуть виверження знову повторитися.

Якщо вулкан не активний тривалий час, виникає інше питання. Чи могло поєднання стійкого тепла та води з льоду створити сприятливі умови для зародження життя? Лі вважає, що вулкан є «ідеальним місцем для астробіології та пошуків слідів життя».

Раніше вчені заявили про те, що гравітаційна взаємодія Марса та Землі може нагрівати океани нашої планети.