UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли мумію дитинчати шерстистого носорога віком 32 тисячі років

Його наполовину з'їли хижаки.

Носоріг замерз 32 тисячі років тому

Носоріг замерз 32 тисячі років тому

Вчені виявили у льодах Сибіру глибоко заморожену тушу молодого шерстистого носорога. Десятки тисяч років тому його сіли хижаки, повідомляє Live Science.

Права сторона тіла носорога добре збереглася, на ній залишилися ділянки шкіри та хутра. Але ліва вказала на те, що його роздерли в години, які передували або послідували за його смертю. За словами дослідників, у носорога була відсутня більша частина нутрощів.

Читайте також: Вчені звинуватили людей у вимиранні мамонтів та інших тварин

Вчені відзначають, судячи з понівеченої мумії, «очевидно, що ліва сторона мумії була з'їдена хижаками». За їхніми словами, останки крихітних ракоподібних, які застрягли в шерсті, також вказують на те, що шерстистий носоріг загинув у мілководній водоймі. Радіовуглецеве датування показало, що дитинча носорога загинуло і замерзло 32 тисячі років тому.

Шерстисті носороги населяли арктичну тундру між 460 тисячами та 12 тисячами років тому, під час останнього льодовикового періоду. Це були величезні звірі, другі за величиною травоїдні в екосистемі мамонтових степів після шерстистих мамонтів. Як і мамонти, шерстисті носороги були добре пристосовані до холодного клімату завдяки своєму хутру — але вчені досі мало знають про цих доісторичних тварин.

Рідкісне виявлення мумії шерстистого носорога допомогло вченим заповнити деякі прогалини.

Туша була виявлена ще 2020 року на берегах річки Тіріхтях на північному сході Республіки Саха в Росії. Вчені назвали тварину "Абайським носорогом" на честь місцевого району.

Для того, щоб провести дослідження, тушу на якийсь час розморозили та взяли зразки шкіри, хутра та м'яких тканин для аналізу. Дослідники також оглянули зуби шерстистого носорога, виміряли довжину одного з його рогів та відзначили розмір великого горба на його спині, який, мабуть, був заповнений жиром.

Довжина рогу досягала 24 сантиметри, на ньому було три-чотири темні плями, які зазвичай відповідають кількості років, прожитих носорогом. Висота носорога в плечах сягала приблизно 130 сантиметрів. У сукупності це свідчить про те, що шерстистому носорогу було 4-4,5 роки, коли він помер, і він не досяг статевої зрілості.

Його хутро було темнішим, ніж у дрібнішого дитинчати шерстистого носорога, виявленого 2014 року в тому ж районі. Це дитинча, якого назвали «Саша», було заморожене протягом 10 тисяч років, і покрите тонкою, дуже світлою шерстю. Дорослі ж шерстисті носороги, яких виявили у льодах, були вкриті грубим, темно-коричневим хутром.

Цікаво, що виявлений носорог на спині мав горб заввишки близько 13 сантиметрів, заповнений жиром, чого раніше не зустрічалося у цих тварин. Як розповів Лав Дален, професор еволюційної геноміки у Стокгольмському університеті у Швеції, який не брав участі у дослідженні, жирові горби відносно поширені у арктичних тварин. За його словами, вони розвинулися, щоб протистояти холоду та запасати енергію на випадок, коли настануть погані часи.

Виявлене чотирирічне дитинча, ймовірно, являло собою проміжну стадію розвитку шерстистого носорога. Дален зазначив, що зразки з тканинами, що збереглися, подібні до цього, безцінні для подальших досліджень, особливо для генетичних тестів, які неможливо провести на кістках.

Раніше вчені запропонували нове несподіване пояснення того, чому вимерли шерстисті мамонти. За їхніми словами, вбити древніх гігантів могли хмари пилку, які літали над степом у ті часи.