UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли дивного динозавра з гачками замість лап

Істота мала велику кількість зубів, а на кожній «руці» розташовувалося на одному гаку.

Вчені знайшли останки незвичайного динозавра - на кожній його «руці» розташовувалося по значному гаку. А ось його довжина становила близько трьох метрів, що було зовсім небагато для тієї епохи, повідомляє «Популярная механика».

Згідно візуалізації Trierarchuncus prairiensis, у нього був пишний хвіст, а на шиї ріс «пушок». Паща динозавра була наповнена зубами.

Маленькі зуби T. prairiensis дозволяють припустити, що ці динозаври, що жили в кінці крейдяного періоду (66 мільйонів років тому), жили на рівнинах поруч з більшими тваринами, що бродили по сучасній Монтані (США), а харчувалися вони комахами.

Динозаври, які належать до сімейства альваресзаврові, раніше вивчалися тільки за фрагментами кісток, знайдених в Азії і Південній Америці. Тепер же дослідникам вдалося виявити дивні кігті цього виду.
Гачкуваті кігті пухнастого динозавра призначалися для викорчовування кущів та іншої рослинності, руйнування гнізд комах і для розщеплення гниючої деревини. Так само своїми кігтями користується сучасний мурахоїд.

«Скам'янілості показали, що в міру зростання Trierarchuncus кіготь «руки» ставав міцнішим. Це видно по заглибинах кровоносних судин з боків кігтя. Поверхня кігтя у молодих особин була гладкою, а у дорослих - шорсткою», - каже палеонтолог Денвер Фаулер з Музею динозаврів Бедландс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше палеонтологам вдалося знайти новий вид динозавра, який жив в Арктиці 70 мільйонів років тому. Відкриття вчених свідчить про те, що динозаври проводили в Арктиці все життя, від появи на світ до смерті.