UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли динозавра, який ріс з різною швидкістю

Зростання динозавра вчені порівнюють з деревами.

Вчені з США і ПАР виявили динозавра, зростання якого не була регулярним, а змінювалоя від сезону до сезону. Як повідомляє Phys.org, зростання динозавра можна було порівняти з деревом, на його кістках вони виявили своєрідні «річні кільця».

Останки динозавра Massospondylus carinatus були знайдені в Південній Африці. Роздивившись кістки динозавра під мікроскопом, вчені помітили на них сліди, за допомогою яких вони змогли визначити, як динозавр зростав з року в рік. За словами дослідників, «в один рік динозавр міг набрати вагу на 100 кілограм, а на наступний - всього 10».

Massospondylus carinatus були середніми динозаврами, вага яких міг досягати 500 кілограм. Вони мешкали на Землі приблизно 200 мільйонів років тому і харчувалися рослинністю. Вчені вважають, що зростання цих динозаврів було безпосередньо пов'язане з умовами навколишнього середовища. В хороші роки, багаті дощами і рослинністю, вони могли збільшуватися в розмірах майже вдвічі, а в погані - не росли взагалі.

Дослідники вважають, що така стратегія зростання допомогла Massospondylus carinatus пережити масове вимирання тріасового періоду, коли було знищено майже 50% видів. Цей вид був одним з перших південноафриканських динозаврів, які були знайдені в Південній Африці в 1854 році, але вчені все ще продовжують вивчати його і розкривати нові таємниці.

«Це дослідження показує значення великого набору зразків. Якщо ми можемо вивчити динозавра від ембріона до дорослої особини, ми можемо почати розуміти його, як живу істоту», - заявив співавтор дослідження Джона Чоїнієр.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили динозавра, здатного полювати ночами

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.