UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли біля узбережжя Австралії найстарішу рифову рибу

Маколор з'явився на світ 81 рік тому.

Біля узбережжя Західної Австралії виявили плямистого маколора, який належить до виду лучеперих риб сімейства луціанові загону окунеподібних. Риба народилася в останні роки Великої депресії, пережила Другу світову війну і отримала титул довгожителя серед рифових риб, що живуть на даний момент, повідомляє Naked science.

Маколор з'явився на світ 81 рік тому. Риба плавала на мілині біля рифів Роулі (група з трьох коралових рифів на південь від моря Тимор), приблизно в 300 кілометрах на захід від австралійського міста Брум.

У ході дослідження вчені відловили 11 мешканців рифу, вік яких перевищував 60 років. Серед них був виявлений 79-річний луціан-Бохарі, раніше максимальний вік цих риб оцінювали в 55 років, а також вже згаданих маколор. Його вже назвали найстарішою тропічною рифовоюрибою, зареєстрованою досі.

Вік риб вдалося визначити після вивчення будови їхніх сагітальних отолітів - твердих утворень на поверхні клітин, що сприймають різні механічні подразнення, які беруть участь в рівновазі у деяких безхребетних, всіх хребетних і людини.

«Така тривалість життя підтверджує низький рівень природної смертності серед цих видів, а також необхідність розробити ефективні системи управління для забезпечення стійких промислів в ареалах, де подібні види присутні», - заявили вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Судини рибки даніо і ембріон риби-клоуна: опубліковані кращі роботи конкурсу мікрофотографії

Раніше біологи з Гавайського Інституту морської біології прийшли до висновку, що самки китових акул є найбільшими рибами. Довжина їхнього тіла може досягати 14,5 метрів.