UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені змогли стерти спогади з мозку миші

Ефект нагадує нейтралізатор із «Людей у чорному».

Вчені з Університету Кіото у Японії змогли стерти спогади з мозку мишей. Як повідомляє Naked science, ефект, що вийшов, нагадує дію нейтралізатора з фільмів «Люди в чорному».

Процес переходу інформації з короткострокової пам'яті у довготривалу називається консолідацією. Він відбувається у мозку за допомогою механізму довгострокової потенціації – посилення передачі сигналу в синапсах, що зберігається протягом багато часу. Те, як і коли спогади формуються в мозку, залежить від часу та конкретних груп нейронів, які беруть участь у консолідації.

У ході нового дослідження вчені скористалися технікою оптогенетики, щоб зруйнувати білок кофілін, необхідний для оптимальної роботи синапсів. Для цього в мозок ввели аденовірус, який працював кур'єром для доставки протеїну, пов'язаного з флуоресцентним маркером. Після застосування оптичної дії протеїни виробляють кисень, який деактивує кофілін. Завдяки цьому вчені отримали можливість локально впливати на ділянки мозку в заданий час у період консолідації інформації.

Читайте також: The Washington Post розповідає, як підтримувати здоров’я мозку

У ході експерименту гіпокам миші опромінювали двічі: відразу після того, як тварина отримала нове завдання, а потім під час сну після навчання. В результаті гризун втратив спогади про вивчене завдання.

До цього те, де і коли відбувається консолідація, було мало вивченим. Використовуючи оптогенетику, щоб вибірково блокувати довготривалу потенціацію в межах певного часового періоду, вченим вдалося виявити, що різні фази синаптичної пластичності відіграють різні ролі. Перша хвиля відбувається локально в гіпокампі, а друга, яка настає під час сну того ж дня, організує нейрони в ансамблі, що синхронно активуються. Третя хвиля відбувається вже в передній поясній корі головного мозку під час сну другого дня, що необхідно для подальшої стабілізації пам'яті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Масачусетського технологічного інституту виявили незвичайну відмінність у мозку людини та інших ссавців. Нейрони мозку людини відрізняються надзвичайно низькою щільністю іонних каналів, що дозволяє ефективніше витрачати енергію.