UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, який запах людини сильно приваблює комарів

Також з'ясувався один із запахів, які відлякують москітів.

Вчені визначили деякі хімічні речовини у запаху тіла людини, які приваблюють комарів, передає CNN.

Для дослідження збудували арену розміром із льодову ковзанку, куди провели повітряні канали з наметів за огорожею, де спали люди з різними запахами.

Дослідження проводилося на комарах виду Anopheles gambiae, що мешкають в Африці на південь від Сахари, в їх найбільш активні години - між 22:00 і 02:00.

Інфрачервоні камери відстежували рух комарів до різних зразків запахів людей. Ці комарі не були заражені малярією і не могли дістатися до сплячих людей.

Найбільше комарів приваблювали карбонові кислоти, у тому числі масляна кислота, що входить до складу таких "пахучих" сирів, як "Лімбургер". Ці карбонові кислоти виробляються бактеріями на шкірі людини і, зазвичай, непомітні для нас.

Читайте також: Мінкультури після обстрілу Чернігова: Росію треба виключити з ЮНЕСКО

При цьому евкаліптол, який входив до раціону харчування одного з учасників дослідження, відлякував комах.

"Це відкриває можливості для розробки приманок або репелентів, які можуть бути використані у пастках для порушення поведінки комарів у пошуках жертви, що дозволить боротися з переносниками малярії в регіонах, де це захворювання є ендемічним", - сказав Едгар Сімулунду, співавтор дослідження.

Москіти здебільшого харчуються нектаром. Однак дорослим самкам потрібна їжа з додатковим білком – кров'ю. Зазвичай у людей від укусу залишається лише маленька червона цятка, проте деякі комарі можуть занести в кров інфекції або паразитів, що загрожує зараженням малярією, яка є причиною понад 600 тис. смертей на рік, в основному серед дітей віком до 5 років, а також вагітних жінок.

Раніше повідомлялося, що інвазивні комарі можуть зруйнувати прогрес у боротьбі з малярією в Африці.