UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, як у отруйних змій з'явилися ікла з отрутою

За час еволюції ікла отруйних змій багато разів покращувалися, щоб в результаті виконувати свою смертоносну функцію.

Команда вчених з Австралії встановила, що отруйні ікла у змій можуть виникати на основі зубного елемента, що вже існує, повідомляє Naked Science.

Усім відомо, що у змій немає рівних серед інших хребетних в плані еволюції складних систем для впорскування отрути в тіло жертви.

У отруйних змій - це спеціальні залози в пащі, які схожі на покращену версію зубів, тільки які ще пов'язані з м'язами й кістками.

Зміїні ікла становлять собою вдосконалені зуби зі спеціальними борознами, якими проходить отрута. Такі зуби можуть бути гострішими або довшими за інші зуби.

Вчені довгий час намагалися встановити, як же ці смертоносні залози з'являлися й еволюціонували у змій, та дуже рідко з'являються в інших рептилій.

Читайте також: Вчені розповіли, чому шкаралупа фісташок така міцна

Для цього, фахівці з Університету Фліндерса та Південно-Австралійського музею провели спеціальне дослідження. Вони провели біохімічне моделювання, гістологію і комп'ютерну томографію з високою роздільною здатністю (мікроКТ) зубів змій.

З'ясувалося, що відповідь криється в мікроскопічних особливостях зубів змій. У більшості отруйних і неотруйних змій є особливі складки дентину біля основи зубів, які називають пліцідентинами.

Дослідження підтвердило, що в отруйних видів одна з цих складок була перероблена еволюційно так, щоб сформувати глибшу і довшу борозну для подачі отрути. Ця борозна формується від великої складки пліцідентинів на ранніх етапах формування зуба.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

В результаті отруйні ікла у змій виникають на основі зубного елемента, що вже існує. Крім цього, пліцідентин, на думку вчених, відіграє важливу роль в міцному кріпленні зубів змії до щелепи.

Нагадаємо, що вчені відкрили нову м'ясоїдну рослину. Triantha occidentalis харчується дрібними комахами, але дозволяє великим запилювати їх квітки.