UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, чому вимерли жахливі вовки

За словами генетиків, вони були не зовсім вовками.

Генетики з Університету Аделаїди заявили про те, що стародавні жахливі вовки (Canis dirus) були настільки генетично відмінними від своїх найближчих родичів, що не могли з ними схрещуватися. Ймовірно, це і призвело до того, що ці тварини вимерли 13 тисяч років тому, повідомляє Science alert.

У ході дослідження вчені провели аналіз ДНК, яка була витягнута з кісток жахливих вовків, знайдених в Північній Америці. Жахливі вовки відділилися від сірих вовків кілька мільйонів років тому і відтоді, швидше за все, ніколи не схрещувалися.

Генетична лінія жахливих вовків настільки відрізняється від інших псових, що вчені пропонують віднести їх до іншого роду. «Не дивлячись на анатомічну подібність між сірими і жахливими вовками, - які припускають, що вони могли бути такими ж родичами, як люди і неандертальці - результати нашого дослідження свідчать про те, що вони скоріше були далекими кузенами - як люди і шимпанзе», - заявили вчені.

Останки жахливих вовків знаходять в породах, які датуються періодом від 250 тисяч до 13 тисяч років тому. Судячи з усього, вони були домінуючим хижаком в Північній Америці. Але вони повністю вимерли до кінця останнього льодовикового періоду, причини чого залишалися неясними для вчених.

Тепер же дослідники вивчили ДНК жахливих вовків, витягнуту з останків віком від 50 тисяч до 12,5 тисяч років. Потім вони порівняли їх з даними восьми сучасних собачих, отриманими з геномної бази даних.

Виявилося, що жахливі вовки, на відміну від інших вовків, ніколи не покидали меж Північної Америки. Більш того, незважаючи на те, що вони жили поруч з койотами і сірими вовками протягом 10 тисяч років, вони ніколи не схрещувалися з ними.

За словами дослідників, жахливі і сірі вовки відділилися від загального предка близько п'яти мільйонів років тому. Для порівняння, поділ між вовками і собаками стався приблизно 15-40 тисяч років тому. Гібриди вовка і койота або вовка і собаки дуже поширені. Але те, що жахливі вовки провели тривалий час поруч з іншими схожими хижаками без схрещування з ними, дуже незвично.

Ймовірно, генетична відособленість жахливих вовків і привела до їхнього зникнення, оскільки вони не могли адаптуватися до нових умов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили одне з найдавніших зображень тварин

Раніше вчені з Університету Кента заявили про те, що жителі ущелини Олдувай в Танзанії, які населяли цю територію в період палеоліту (1,8-2 мільйони років тому), створювали кам'яні знаряддя праці під конкретні завдання. Той чи інший матеріал підбирався виходячи з його гостроти, міцності та ефективності.