UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про вплив діяльності людини на пори року

Антропогенне глобальне потепління позначилося на коливанні температури в Північній півкулі.

Американські вчені заявили про те, що діяльність людини впливає на сезонні коливання температури повітря в тропосфері – нижніх шарах атмосфери. Як повідомляє Naked science, супутникові спостереження, проведені за останні 38 років, дозволили встановити, що літні температури в деяких регіонах почали зростати швидше, ніж зимові.

Як підкреслює видання, нова робота вперше дозволила виявити сліди антропогенного потепління в тропосфері, раніше подібні явища спостерігалися тільки на поверхні землі. У ході дослідження вчені вивчили кілька теоретичних моделей, які описують стан клімату до і після промислової революції.

Згідно з моделями, найсильніший контраст між зимою і літом існує в середніх широтах Північної півкулі. У тропіках ця різниця значно менша, а найскромніші коливання властиві Антарктиці. Супутникові спостереження підтвердили ці особливості регіонів, але показали: різниця між зимовими і літніми температурами в деяких районах Північної півкулі виявилася значно більшою, ніж припускали моделі. Найбільш сильні відмінності помітили на території Монголії і східних регіонів Росії.

Літні температури в середніх широтах зростали швидше, ніж зимові. У Північній півкулі цей ефект виявився більш помітним, оскільки в ньому значно більше суші, ніж у Південному, і океан поглинає менше "зайвого" тепла. За словами вчених, природні фактори не пояснюють такого різкого потепління - розрив між літом і зимою росте через парниковий ефект, спричинений діяльністю людей.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може виявитися найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень.