UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені завили про виявлення уламків корабля Джеймса Кука

Уламки судна "Індевор" лежать біля берегів Род-Айленда.

Австралійські вчені заявили про те, що їм вдалося виявити уламки корабля «Індевор» легендарного мореплавця Джеймса Кука біля берегів американського штату Род-Айленд. Водночас, американські колеги дослідників називають заяву про відкриття передчасною, повідомляє Phys.org.

"Індевор", на якому британський дослідник здійснив подорож до Австралії та Нової Зеландії у 1769-1771 роках, був затоплений у гавані Ньюпорта під час американської війни за незалежність.

Читайте також: Археологи знайшли в Британії раніше невідоме римське місто

«З 1999 року ми займалися вивченням декількох корабельних аварій XVIII століття, які сталися на ділянці площею 2,5 квадратних милі, де, як ми вважаємо, затонув «Індевор». На основі архівних та археологічних свідчень, я переконаний, що це «Індевор»», - заявив директор Австралійського національного морського музею Кевін Сампшн.

Але Проєкт морської археології Род-Айленда заявив, що ще зарано робити такий висновок. Виконавчий директор проєкту Д. К. Аббас назвала оголошення "порушенням контракту" і додала, що "висновки будуть ґрунтуватися на належному науковому процесі, а не політиці чи емоціях Австралії".

Представник австралійського музею заявив, що Аббас "має право на власну думку щодо величезної кількості зібраних нами доказів". У музеї не вважають, що порушили будь-які домовленості.

Сампшн був серед археологів, які в 2018 році заявили, що «Індевор» був затоплений біля берегів Род-Айленда, але додали, що потрібні подальші дослідження, щоб підтвердити це.

"Індевор" - корабель, на якому Кук відплив з Англії, досяг Таїті та Нової Зеландії, а в 1770 році і Австралії, нанісши на карту східне узбережжя континенту. У серпні 1778 року корабель затонув у гавані Ньюпорта. На той момент його перейменували на «Лорд Сендвіч» і використали для утримання військовополонених під час Американської революції.

Британці затопили корабель разом з декількома іншими для того, щоб завадити французькому флоту зайти до гавані Ньюпорту для підтримки американців. Це сталося за кілька місяців до смерті Кука на Гаїті в 1779 року.

В Австралійському національному морському музеї заявили, що через два століття, проведені на дні моря, вціліли лише близько 15% «Індевор».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше морські археологи Управління старовин Ізраїлю виявили на дні Середземного моря поряд із стародавнім містом Кесарією сліди двох затонулих кораблів. Аварії кораблів відбулися в різний час, але практично на одному місці.