UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені засумнівалися у тому, що найдавніше поховання у світі створили не люди

Дослідники стверджують, що померлих родичів ховали Homo naledi.

Історія еволюції людини зазнала серйозного перегляду після того, як група вчених зробила кілька сенсаційних заяв про древніх гомінідів, відомих як Homo naledi. Їхній мозок був не набагато більший, ніж у мавп, але вони, схоже, ховали своїх померлих і прикрашали їхні могили абстрактними малюнками.

Водночас, не всі у науковій спільноті сприйняли цю інформацію як достовірну, повідомляє IFLScience. Але ці сумніви навряд чи змінять думку, що вже стала популярною, оскільки команда випустила документальний фільм на Netflix, щоб «прорекламувати» своє відкриття.

Читайте також: Вчені відтворили зовнішність неандертальця-"старого"

Частина сумнівів у достовірності висновків полягає в тому, що останки Homo naledi були знайдені в печері «Східна зірка» в Південній Африці. Проникнути до неї досить важко. Щоб зробити це, професору Лі Бергеру з Університету Вітватерсранда спочатку довелося сильно схуднути, але він все ж таки отримав травму під час дослідження.

Недоступність місця відкриття не дозволила іншим дослідникам проникнути до нього та перевірити висновки Бергера. Окрім того, команда, яка зробила відкриття, не запрошувала зовнішніх експертів для перевірки своїх висновків. Більше того, результати дослідження стали широко відомими ще до того, як пройшли рецензування.

Тепер вчені з Іспанії, Великої Британії та Австралії випустили нову статтю з критикою висновків Бергера. У ній вони вказують, що «експерти були одностайні в тому, що докази [поховань та наскельних малюнків Homo naledi] неадекватні у їхній нинішній формі».

«При навмисному похованні тіло, як правило, зчленоване… [проте з] доказів, доступних у печері "Зірка, що сходить", ми робимо висновок, що кістки гомініна не зчленовані, а розкидані. Розкид елементів означає, що їх не було закрито/захищено після розміщення», - додають вони.

Автори критичної статті визнають, що у печері знайшли останки 15 особин Homo naledi. На їхню думку, це можна пояснити двома факторами: або останки зносили сюди навмисно і закопували в ямах, або ж вони були принесені внаслідок природних процесів, наприклад водою або їх затаскували хижаки.

І вчені вважають, що природний рух кісток є простішим поясненням. Разом з тим, Бергер та його колеги відразу інтерпретували їх розташування як навмисне поховання, не застосувавши «основні принципи археотанатології», щоб виключити звичайні природні процеси.

Оскільки цього зроблено не було, автори критичної статті заявляють про те, що команда Бергера «побудувала такий, що вводить в оману, але переконливий дискурс, в якому вони не перевіряють свою гіпотезу, а вибірково повідомляють про докази, що підтверджують сценарій, якому вони віддають перевагу».

Автори критичної статті також звертають увагу на те, що Бергер та його колеги не використовували жодних методів для датування символів, які були нанесені на стіни печери. Незважаючи на це, вони стверджують, що їхній вік становить 335-221 тисячу років.

Тобто висновки про те, що їх зробили Homo naledi, нічим не підтверджено. Команда також не розглянула найбільш очевидну версію, що малюнки були нанесені в пізніший час людьми.

Раніше вчені заявили про те, що рівень інтелекту у неандертальців був настільки ж високим, як і у Homo Sapiens. На це вказує те, що вони не тільки розводили вогонь, але й використовували його для приготування їжі.