UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені запропонували видобувати коштовні метали з-під вулканів

«Розчин», який з'являється під вулканами, багатий міддю, золотом та іншими металами.

Команда геологів заявила про те, що людство може добувати цінні метали з-під вулканів. За їхніми словами, на глибині декількох кілометрів під вулканами утворюються резервуари гарячого і концентрованого розчину, багатого міддю, золотом та іншими металами. Їх можна витягати з цієї рідини, заодно отримуючи геотермальну електрику, повідомляє Naked science.

Багато зі звичайних родовищ цінних металів утворилися в минулому завдяки діяльності вулканів. Під час вивержень до поверхні виноситься розчин, багатий міддю, цинком, літієм, сріблом і золотом. Деяка частина металів викидається в атмосферу, але деякі залишаються в землі і остигають.

Під діючими ж вулканами можуть накопичуватися великі обсяги такої рідини. І отримувати з неї метали можна з набагато меншою шкодою для природи, ніж з кам'яної руди.

Геологи з Оксфорда показали, що багаті металами розчини зберігаються в пористих породах під діючими вулканами в Італії, Японії, Мексиці, Індонезії та на Антильських островах. Крім того, вони вважають, що такі резервуари можуть бути у кожного активного вулкана в світі.

Наприклад, новозеландський вулкан Уайт-Айленд, за розрахунками вчених, на рік викидає близько 100 тонн міді і 4,5 кілограма золота, однак куди більша частина залишається в глибоких резервуарах - у вигляді насиченого гарячого розчину.

Разом з тим, для видобутку металів з цього розчину потрібна розробка нових інструментів. Його температура може досягати 450 градусів Цельсія, крім того, він має високу корозійну активність, тому для роботи з таким розчином потрібні спеціальні труби і техніка.

Необхідно також точно оцінити ризик спровокувати виверження. Вчені вважають, що він великий, оскільки розчини залягають нижче магматичних камер. Але це варто перевірити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Древнє виверження вулкана Тоба призвело до руйнування озонового шару Землі

Раніше геологи з Монреальського університету заявили про те, що неглибокі резервуари магми вулканів можуть бути небезпечними. За їхніми словами, саме такі резервуари, які рідко видно при сейсмографічних зйомках, можуть визначати активність вулканів.