UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про зміни у хмарах над Антарктидою, які можуть вплинути на клімат Землі

На планету проникає більше сонячного світла.

Вчені з Університету Вашингтона заявили про те, що в хмарах, що формуються над Антарктидою, відбуваються процеси, через які на Землю проникає більше сонячного світла. Це важливо для моделей, які прогнозують подальші зміни клімату на планеті, повідомляє Science alert.

За допомогою моделювання, супутникових знімків та даних, отриманих під час прольоту крізь хмари, вчені визначили процес «вторинного» утворення льоду. Це означає, що крижані частинки стикаються з краплями переохолодженої води, а потім розбивають їх, створюючи безліч уламків льоду.

Читайте також: Найбільші компанії світу перебільшують свій внесок у захист клімату — BBC

Технічний термін, що позначає цей процес, - розщеплення паморозі Халлетта-Моссопа. Він затемнює хмари, зменшуючи кількість сонячного світла, яке відбивається назад у космос, і пропускає більше вниз.

Згідно з розрахунками вчених, у хмарах на температурі від -3 до -8 градусів Цельсія надходити вниз до океану, може до 10 Вт енергії на квадратний метр. Льодоутворення всередині цих хмар відбувається дуже ефективно, і лід, що утворився, також може дуже швидко впасти в океан. Це зменшує кількість води у хмарах і змінює деякі з їхніх ключових характеристик з погляду відбивної спроможності.

Те, що відбувається всередині хмар, впливає також на їхню форму, що, у свою чергу, відбивається на їхній здатності впливати на океан, розташований під ними. Всі ці фактори необхідно врахувати під час побудови моделей подальших змін клімату.

Лютий – це середина літа в Антарктиді, у цей час до 90% неба вкриті хмарами. Чверть з цих хмар відноситься до типу, описаного в новому дослідженні. На даний момент лише деякі моделі глобальних змін клімату враховують розщеплення паморозі Халлетта-Моссопа. Автори нового дослідження вважають, що це необхідно змінити, що дозволить отримати детальніше уявлення про те, як клімат Землі змінюється в різних її екосистемах.

Раніше вчені провели дослідження, яке показало, що незабаром дощі замінять снігопади в якості найпоширенішіших видів опадів Арктики. Відбудеться це через зміни клімату та нагрівання північного полярного регіону нашої планети.