UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про раніше невідоме масове вимирання в історії Землі

Тоді загинуло дві третини видів в Африці і Азії.

Вчені з США, Великої Британії і Єгипту заявили про те, що еоцен-олігоценове вимирання, яке сталося 34 мільйони років тому, сильно недооцінюють. Причиною тієї катастрофічного події стали зміни клімату, повідомляє Naked science.

Чому ці зміни відбулися, точно невідомо. Згідно до провідної гіпотези, вони були пов'язані з розширенням крижаного щита в Антарктиді. Тоді Австралія відокремилася від Антарктиди, утворилася протока, в якій виникла Циркумполярна антарктична течія і вітри, які відділили південний континент від теплих повітряних мас більш низьких широт.

Зростання льодовиків стало неминучим, коли вони досягли критичної маси, Антарктида почала впливати на клімат усієї планети. Льоди відбивали в космос значну частину сонячного випромінювання, охолоджуючи Землю. Тоді сталося похолодання в Північній Америці, падіння рівня моря і встановлення посушливого клімату в Азії. Ліси в високих широтах почали змінюватися тундростеом, а вуглекислого газу стало не вистачати. За геологічними мірками ці події відбулися майже одночасно.

Це похолодання сильно вплинуло на біорізноманіття. Постраждали морські мешканці, зникло багато видів ссавців в Північній Америці, Європі та Азії. Довгий час вчені вважали, що тварини Африки тоді врятувалися. Але нова робота показала, що це не так.

У ході дослідження вчені вивчили скам'янілості п'яти груп ссавців: однієї групи вимерлих хижаків під назвою гієнодон, двох груп гризунів і ще двох - приматів (одна з них - напівмавпи, інша - вищі примати). Зібравши дані про сотні скам'янілостей з різних місць Африки і Аравійського півострова (який тоді був частиною Африки), вчені змогли побудувати філогенетичні дерева для цих груп, точно визначивши момент, коли нові лінії розгалужувалися, а також час першої і останньої появи кожного виду. Їхні результати показують, що всі п'ять груп ссавців зазнали величезних втрат на кордоні еоцену і олігоцену.

Через кілька мільйонів років ці групи знову почали зустрічатися в викопних останках, але вони вже не були схожі на своїх предків. У гризунів і приматів, які виникли через мільйони років, відрізнялися зуби. З'явилися нові види, які харчувалися інакше і жили в іншому середовищі проживання.

За словами вчених, зникли 63% видів в Африці і на Аравійському півострові. Це підтверджує, що межа еоцену-олігоцену послужила «пляшковим горлечком» - більшість видів вимерла, меншість вижила. Протягом наступних мільйонів років види, що вижили, змінювалися і пристосовувалися до нових умов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Діяльність людини призвела до вимирання сотень видів птахів за останні 50 тисяч років

Раніше вчені заявили про те, що їм вдалося визначити, звідки прилетів астероїд, який вбив динозаврів. Згідно з новим дослідженням, на Землю впав темний примітивний астероїд, який прилетів з далеких кордонів Головного поясу, який розташовується між Марсом і Юпітером.