UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про наближення періоду «екстремальної» космічної погоди

Найближчий «бурхливий» період почнеться в 2025 році.

Вчені з Редінгського університету заявили про те, що найбільш небезпечною космічна погода стає в кінці непарних і початку парних циклів сонячної активності. Це означає, що наступний бурхливий період почнеться в 2025 році, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені проаналізували архівні дані про активність Сонця і поведінку магнітного поля Землі за останні 150 років. Як і очікувалося, найпотужніші геомагнітні бурі і інші екстремальні явища сонячної погоди спостерігалися в періоди сонячного максимуму. Але вони також частіше спостерігалися на початку сонячних циклів з парним номером і в кінцевій фазі - з непарним. У 2019 почався новий, 25 за рахунком, сонячний цикл.

«Ці знахідки можуть вплинути на місію NASA «Артеміда», в рамках якої людей планується доставити на Місяць в 2024 році, хоча політ і може бути відкладений до кінця 2020-х. Місії, що готуються ...>, можливо, слід прискорити, щоб уникнути періоду екстремальної космічної погоди», - заявили вчені.

За новими даними, екстремальних подій варто чекати, починаючи приблизно з 2025 року та до початку 2030-х. У цей час польоти за межі орбіти Землі стануть особливо небезпечними для здоров'я людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Апарат Solar Orbiter зафіксував потужний корональний викид на Сонці

Раніше вчений з Університету Меріленд (США) Скотт Макінтош заявив про те, що новий цикл сонячної активності може бути одним з найсильніших в історії спостережень. Раніше ж дослідники вважали, що він не буде відрізнятися від попереднього.