UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені зафіксували зіткнення чорної діри з загадковим об'єктом

Що це за об'єкт, вчені поки не знають.

Астрофізики з декількох університетів США зафіксували зіткнення чорної діри з об'єктом, «який не повинен існувати». У момент «зустрічі» маса чорної діри була більшою за сонячну в 23 рази, а маса загадкового об'єкта - в 2,6 рази, що дуже дивно, повідомляє Gizmodo.

За словами вчених, менший об'єкт може бути чорною дірою або нейтронною зіркою. Чорна діра такої маси стала б найлегшою з виявлених, а нейтронна зірка - найважчою. Тобто, об'єкт є чимось, що вченим ще не доводилося спостерігати.

«Це відкриття шокує, оскільки ми знайшли об'єкт з масою, яку не очікували. Цей діапазон компактних об'єктів, масою від двох до 2,5 мас Сонця, досі вважався неіснуючим», - заявив один з авторів дослідження Імре Бартос.

Він додав, що, на його думку, найбільш інтригуючим в цьому відкритті є виявлення об'єкта, який є «проміжною ланкою» маси між найлегшою чорною дірою і найважчою нейтронної зіркою. Разом з тим, з точністю сказати, чим конкретно є цей об'єкт, вчені не можуть.

Існуючі дані спостережень і теоретичні прогнози дозволяють віднести його «скоріше до чорних дір». Але якщо об'єкт все-таки виявиться нейтронної зіркою, «вченим доведеться переглянути існуючі уявлення про те, як матерія поводиться при надзвичайно високій щільності».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи вперше зафіксували радіосигнал від екзопланети

Раніше астрономи за допомогою Дуже великого телескопа знайшли шість галактик, які оточують надмасивну чорну діру. Відкриття дозволить вченим зрозуміти, як надмасивні чорні діри могли утворитися і досягти колосальних розмірів за короткий час.