UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені зафіксували загадкове «примарне сяйво», яке оточує Сонячну систему

Дослідники не знають, що таке.

Новий аналіз даних, зібраних телескопом «Хаббл», показав щось несподіване: у космосі, що оточує Сонячну систему, надто ясно. Разом з тим, це не яскраве світло, а примарне сяйво, слабкий надлишок, який неможливо врахувати при переписі всіх світловипромінюючих об'єктів, повідомляє Science Alert.

Це «примарне світіння» не можна пояснити існуванням зірок, галактик та інших відомих об'єктів та структур, що оточують нашу систему. При цьому дослідники впевнені, що це світло реальне. Його виявили за допомогою аналізу 200 тисяч зображень «Хаббла».

Читайте також: «Джеймс Вебб» знайшов дві найдальші та найстаріші галактики

Але пояснити, що це таке, вчені не можуть. Є припущення, але жодне з них не дає впевненості. Найбільш правдоподібним видається пиловий компонент Сонячної системи, який ще не було виявлено безпосередньо. Це крихітні частинки пилу та льоду комет, які подорожують усередину з темних куточків Сонячної системи, що відбивають сонячне світло та створюють розсіяне глобальне свічення.

Це джерело світла може бути набагато ближче до Землі, ніж додаткове світло, зафіксоване апаратом New Horizons. Він виявив надлишок світла у просторі за Плутоном, поза нашою планетною системою.

«Якщо наш аналіз вірний, між нами та відстанню, на якій New Horizons проводив вимірювання, є ще один компонент пилу. Це означає, що це якесь додаткове світло, яке виходить зсередини нашої Сонячної системи», — заявив астроном Тім Карлтон з Університету штату Арізона.

У Всесвіті існує безліч об'єктів, які випромінюють світло: планети, зірки, галактики, газ та пил. Але не все існуюче світло можна пояснити. Наприклад, апарат "Вояджер-1" виявив надлишок яскравості, пов'язаний з воднем на межі Сонячної системи. Дивне свічення зафіксував і апарат New Horizons.

У трьох дослідженнях, спрямованих на виявлення тьмяних галактик, які вчені могли пропустити, окремі групи дослідників оцінили світло, яке повинні випромінювати об'єкти, що світяться. Вчені з'ясували, що кількість "пропущених" галактик не може пояснити цей надлишок світла.

Отриманий надлишок, за словами вчених, був еквівалентний стійкому світінню, що випромінюється 10 світлячками по всьому небу. Це може здатися незначним, але цього достатньо, щоб зрозуміти, що ми щось упускаємо. Розуміння цього локального надлишку може вченим шукати більш далекі світіння.

Крім того, розуміння того, з чим пов'язане це світіння, допоможе нам краще зрозуміти еволюцію Сонячної системи.

Раніше вчені з Інституту астрофізики Кебриджського університету заявили про те, що Земля та інші планети нашої системи могли з'явитися набагато раніше, ніж вважалося. На думку дослідників, планети та зірки з'являються одночасно і ростуть паралельно.