UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені за допомогою наскельних малюнків розгадали загадку походження зубрів

Дослідники проаналізували мітохондріальні геноми 64 бізонів, які жили в Європі.

Вчені за допомогою аналізу стародавньої ДНК і наскельних малюнків змогли розкрити таємницю еволюційного походження зубрів. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Communications.

У ході дослідження вчені проаналізували повні мітохондріальні геноми і провели повногеномне генотипування ДНК з 64 зразків кісток і зубів бізонів, які жили в Євразії в плейстоцені та голоцені. В аналіз потім включили ДНК сучасних порожнисторогих - корів, американських бізонів, зебу, яків і буйволів, - і відкалібрували філогенетичне (еволюційний) древо, що вийшло, за зразками, датованим радіовуглецевим методом.

Вчені встановили, що сучасні зубри є гібридом самців нині вимерлого степового зубра і коровами. Гібридизація сталася 120 тисяч років тому і на сьогоднішній момент 10% зубрів зберігають геном домашніх биків.

Отримані результати вчені підтвердили за допомогою наскельних малюнків. Всього в Європі було знайдено 820 наскельних малюнків зубрів. На цих малюнках чітко виділяються дві морфологічні форми бізонів: довгорога форма з великим горбом, схожа на американського бізона, і менш масивна форма з тонкими рогами. Малюнки першого типу, що зображують, на думку вчених, степових зубрів, налічують вік 18-22 тисячі років, а другого типу, що зображують вже європейських зубрів, поширюються пізніше - 12-17 тисяч років тому. Такий розподіл малюнків відображає поступове заміщення степового зубра новим видом - європейським зубром.

Раніше вчені встановили, що бегемоти є хижими тваринами. До парадоксального на перший погляд висновку вчені прийшли, дослідивши епідемію ящура серед бегемотів, які живуть на території Замбії і Уганди. За даними дослідників, ящур поширювався серед бегемотів незвичайним способом – він вражав не окремих особин, а всю популяцію гіпопотамів відразу, таким чином, від хвороби вмирали одночасно 50 і більше бегемотів. Смертність бегемотів від ящуру в середньому у 5-10 разів вище, ніж серед інших травоїдних.