UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені встановили, як пластик потрапляє в Північний Льодовитий океан

Очисні споруди випускають понад 20 млрд частинок мікропластіка щороку.

Канадські вчені встановили, що поширення мікропластіка в Північному Льодовитому океані відбувається не через сміття, а через попадання в нього 20 млрд частинок мікропластіка щорічно з очисних споруд. А ті, в свою чергу, з'являються там в результаті прання, повідомляється в дослідженні.

Вчені взяли проби забруднювачів в морській воді на 71 ділянці в європейській і північноамериканській Арктиці, включаючи Північний полюс. Виявилося, що в середньому на кубічний метр океанської води припадає близько 40 частинок мікропластіка, і на 92,3% це волокна. 73,3% з цих волокон - поліестер.

Такі волокна виділяються під час звичайної домашньої прання. Очисні споруди випускають понад 20 млрд частинок мікропластіка щороку.

Читайте також: Південнокорейський дизайнер створює пластикові стільці з використаних медичних масок

Раніше вчені з Університету Плімута заявили про те, що їм вдалося знайти частинки пластику в снігу і талих водах на схилах Евересту аж до майданчика Балкон на висоті 8440 метрів. Знайдені частки складалися з поліестеру, акрилу, нейлону і поліпропілену - полімерів, що входять до складу альпіністської одягу і спорядження.