UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені визначили найбільш кліматично вразливі місця на Землі

Вчені запропонували метод більш повної оцінки вразливості територій, до якого, зокрема, додали дані щодо цілісності екосистем - частку незайманого природного рослинного покриву, а також стабільності клімату - показники того, наскільки схожим клімат у 2050 році буде на сьогоднішній.

Південно-Східна Азія, західна і центральна Європа, східна частина південноамериканського континенту і південь Австралії будуть найбільш вразливими при зміні клімату, заявляють австралійські вчені у статті, опублікованій у журналі Nature Climate Change.

Учений Джеймс Вотсон з університету Квінсленда (Австралія) і його колеги відзначають, що більшість оцінок регіональних ризиків через зміни клімату враховують тільки те, наскільки сильні його прогнозовані наслідки для конкретної території. Разом з тим, до традиційного показника вразливості для кліматичних змін входять також чутливість екосистем до таких змін і спроможність мешканців регіону адаптуватися до них.

Вчені запропонували метод більш повної оцінки вразливості територій, в який, зокрема, додали показники цілісності екосистем - - частку незайманого природного рослинного покриву, а також стабільності клімату - показники того, наскільки схожим клімат у 2050 році на сьогоднішній.

Їхні розрахунки виявили розбіжності з традиційними оцінками вразливості, у яких зазвичай "лідирують" центральна Африка, північ Південної Америки і північ Австралії. Більша частина території Росії, за оцінками авторів, має досить високу ступінь цілісності екосистем, але низький рівень стабільності клімату - до вразливих за обома параметрами регіонів належать південні регіони європейської частини РФ, Уралу та західного Сибіру.

Вотсон і його колеги вважають, що їхній підхід дозволить більш вибірково підходити до проблеми адаптації до зміни клімату. Крім того, вони підкреслюють, що стратегії адаптації тією чи іншою мірою необхідні всім регіонам, навіть тим, які вважаються благополучними. !zn

Читайте також:

Вчені знайшли "чорні діри" в Атлантичному океані

Клімат на Землі змінюється з рекордною швидкістю за останні 65 млн років

Глобальне потепління до 2050 року може збільшити число воєн на 50 відсотків

Вчені передбачили відродження мамонтів через 30-50 років