UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили зірку, яка не повинна існувати

Існування нейтронної зірки спростовує сучасну теорію магнітного поля про придушення релятивістських струменів плазми.

На відстані близько 24 тисяч світлових років від Землі, в сузір'ї Кассіопеї, вчені Амстердамського університету виявили мертву нейтронну зірку, якої, відповідно до сучасної теорії, не повинно існувати. Про це повідомляє Science Alert.

Виявлена нейтронна зірка вивергає релятивістські струмені плазми і має сильне магнітне поле. Особливість її полягає в тому, що раніше виверження зазначених струменів плазми спостерігалося тільки у зірок з магнітними полями, що в 1000 разів слабкіші, ніж у цієї.

Очолювані астрономом Якобом ван ден Эйнденом вчені Амстердамського університету спостерігали радіовипромінювання, яке на додаток до рентгенівського виходило з системи Swift J0243.6 + 6124. Саме це й призвело до відкриття унікальної зірки.

Після спостереження та аналізу отриманої інформації вчені прийшли до висновку, що радіовипромінювання зірки схоже з релятивістськими струменями плазми чорних дір. Тільки в даному випадку, це випромінювання в 100 разів слабкіше, ніж у інших нейтронних зірок.

"Радіочастотний спектр Swift J0243 такий же, як у струменів з інших джерел, і розвивається таким же чином. Яскравість радіовипромінювання також слід за яскравістю в падаючому газі, як це видно в інших реактивних системах. Так що вперше ми спостерігали струмінь нейтронної зірки з сильним магнітним полем", - сказав Ван ден Эйнден .

При цьому магнітне поле навколо виявленої нейтронної зірки Swift J0243.6 + 6124 в 10 трильйонів разів сильніше, ніж у Сонця. На думку дослідників, даний факт точно спростовує теорію магнітного поля про придушення струменів плазми, і вимагає повторного вивчення того, як виробляються і запускаються такі струмені.

Нагадаємо, вчені вивчили нові дані рентгенівської обсерваторії "Чандра" і виявили кільце яскравих джерел рентгенівського випромінювання в галактиці, яка розташовується на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі.