UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили "втрачену ланку" між рибами і амфібіями

Відкриття було зроблено палеонтологами випадково.

Палеонтологи випадково відкрили істоту, яка може бути можливою "втраченою ланкою еволюції" між рибами і сухопутними тваринами. Нове відкриття показує, що перші мешканці суходолу були схожі на своєрідну помісь змій і риб. Про своє відкриття дослідники повідомили в журналі Nature.

На думку дослідників, найдавніші предки людини, лопатеперисті риби, покинули первинний океан Землі і почали колонізувати сушу приблизно 375-370 мільйонів років тому, в кінці Девонського періоду. Перші справжні земноводні істоти з'явилися набагато пізніше, приблизно через 20-30 мільйонів років після виходу риб на сушу.

Тепер же вчені повторно відкрили скам'янілість, яка фактично повністю перекреслює ті уявлення про еволюцію кінцівок, які були вироблені при вивченні тиктааликів, акантостег та інших "земноводних" Девону.

Це відкриття прийшло до вчених практично випадково. Вони вивчали останки древньої амфібії Lethiscus stocki, належала до числа так званих аистопод – земноводних, схожих по своїй анатомії і способу життя на морських змій, що мешкали в морях Землі в кам'яновугільному і пермських періодах. На відміну від інших примітивних амфібій, у них не було кінцівок і вони пересувалися по суші і у воді, згинаючи своє довге тіло.

Останки були виявлені в Шотландії понад 60 років тому і довго не привертали увагу дослідників, оскільки збереглися дуже погано. У ході нового дослідження вчені провестили останки Lethiscus stocki за допомогою комп'ютерного томографа та реконструювали тривимірну форму черепа, щелеп та інших частин тіла цієї "амфібії".

На превеликий подив палеонтологів, Lethiscus stocki зсередини виявилася зовсім не схожою на своїх передбачуваних родичів – вона була набагато більш примітивно влаштована і більше схожою на рибу, ніж на земноводне.

У результаті вчені прийшли до висновку, що насправді істота було не аїстоподом, а "загубленою ланкою в еволюції" сухопутних тварин або його найближчим родичем.

Існування подібних змієподібних істот в цю епоху, говорить про те, що історія еволюції ніг і переходу до сухопутному способу життя була не такою простою, як вважалося раніше, і могла паралельно йти різними шляхами. Крім того, не виключено і те, що ноги могли кілька разів з'явитися і зникнути в ході ранньої еволюції амфібій.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки унікального арктичного динозавра, який отримав назву Ugrunaaluk kuukpikensis, що означає "стародавня тварина річки Колвілл". У довжину даний динозавр досягав близько 7,5 м. У часи Ugrunaaluk kuukpikensis Арктика була вкрита хвойними лісами, а середньорічна температура була +7 градусів за Цельсієм.