UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили, що релігійні люди дурніші за атеїстів

Релігійні вірування ірраціональні, не піддаються перевірці досвідом і внаслідок цього непривабливі для розумних людей, впевнені вчені.

Психологи з Рочестерського університету виявили "міцний негативний зв'язок між розумовими здібностями і релігійністю", пише The Independent за матеріалами публікації у журналі Personality and Social Psychology Review.

В основу публікації під назвою "Взаємозв'язок розумових здібностей і релігійності: мета-аналіз і деякі пропоновані пояснення", лягли дані 63 досліджень, проведених у період з 1928 по 2012 рік. Аналіз провела група вчених під керівництвом професора Мирона Цукермана. Розумові здібності автори визначають як "уміння міркувати, будувати плани, вирішувати проблеми, абстрактно мислити, осмислювати складні ідеї, швидко думати, усвідомлювати уроки з досвіду".

З 63 проаналізованих досліджень 53 показали негативну кореляцію між розумовими здібностями і релігійністю, а 10 - позитивну.

"Більшість з існуючих пояснень (негативного зв'язку) об'єднані одним загальним гаслом - положенням, що релігійні вірування ірраціональні, не вкорінені у науці, не піддаються перевірці досвідом і внаслідок цього непривабливі для розумних людей", - цитує The Independent результуючу частину огляду. !zn

Читайте також:

Глава УПЦ МП вірить у подолання церковного розколу і шкодує, що світ відходить від християнських норм

Папа Франциск вирішив відпустити гріхи священикам-гомосексуалістам

Тимошенко закликає до об'єднання українського православ'я та створення єдиної помісної церкви

Путін розповів, як його хрестили таємно від батька-комуніста