UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили грибок, який перетворює комах на "зомбі"

Загибель жука допомагає грибку поширюватися серед інших комах.

Вчені виявили, що грибок Eryniopsis lampyridarum паразитує на комах і змушує їх перетворюватися на "зомбі". Про своє відкриття дослідники повідомили в Journal of Invertebrate Pathology.

Жуки-м'якотілки багато часу проводять на квітках. Там і гине жук, заражений грибком. Грибок продовжує впливати на мертвого жука, змушуючи його міцно стискати щелепи - тільки вони утримують комаху на квітці.

Вченим вперше вдалося однозначно встановити, що на черевці жертви розміщуються конидіоспори, клітини безстатевого розмноження грибів. Протягом 15-22 годин після смерті жука його крила розкриваються, як перед польотом. Ця позиція пов'язана зі спарюванням комах, тому приваблює інших жуків того ж виду. Так спори грибка вражають ще одну комаху.

За словами дослідників, жертвами грибка стають приблизно 20% жуків-м'якотілки.

Раніше вчені встановили, що бегемоти є хижими тваринами. До парадоксального на перший погляд висновку вчені прийшли, дослідивши епідемію ящура серед бегемотів, які живуть на території Замбії і Уганди. За даними дослідників, ящур поширювався серед бегемотів незвичайним способом – він вражав не окремих особин, а всю популяцію гіпопотамів відразу, таким чином, від хвороби вмирали одночасно 50 і більше бегемотів. Смертність бегемотів від ящуру в середньому у 5-10 разів вище, ніж серед інших травоїдних.