UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили фермент, що сигналізує про розвиток раку

Фермент відсутній у здорових тканинах.

Вчені з Копенгагенського університету пов'язали розвиток раку з присутністю в тканинах тонкої кишки ферменту GalNAc-T6, який відсутній в здорових тканинах, повідомляє EurekAlert.

Дослідники встановили, що даний фермент сприяє приєднанню молекул цукру до певних білків, змінюючи структуру клітин і запускаючи їхню агрегацію. Клітини з гликозильованим білками, до яких приєдналися залишки цукру, починають розвиватися як ракові.

"Коли ми видаляємо GalNAc-T6, то формації тканин змінюються і стають схожими на поглиблення епітелію слизової, які могли б бути виявлені в здорової товстій кишці", - заявив один з авторів роботи Ганс Вандалл.

У подальшому дослідники сподіваються з'ясувати, яким саме чином приєднання молекул цукру до певних білків сприяє аномальному розвитку клітин організму. Вандалл сподівається, що розуміння механізму глікозилювання в ракових клітинах буде сприяти появі більш ефективних способів діагностування та лікування раку.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.