UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили фактори ризику розвитку хвороби Альцгеймера за межами мозку

Кровоносна система може переносити в мозок бета-амілоїди, що сформувалися в інших органах.

Вчені заявили про те, що процеси, які ведуть до розвитку хвороби Альцгеймера, можуть зароджуватися не тільки в мозку, але і в інших органах. Відкриття допоможе в розробці нових препаратів від цього захворювання. Висновки дослідників опубліковані в журналі Molecular Psychiatry.

Один з характерних проявів хвороби Альцгеймера - накопичення в тканинах мозку амілоїдних бляшок. Це щільні скупчення білка Aβ42 (один з бета-амілоїдів), згорнутого в бета-складки. Дослідники припустили, що кров може переносити в мозок бета-амілоїди, що сформувалися в інших органах. Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники використали два типи мишей: здорових і генетично модифікованих. Друга група була схильна до утворення великих кількостей бета-амілоїдів у організмі.

Здорових тварин і мишей-мутантів хірургічно "з'єднали" попарно - так, щоб сформувалася загальна кровоносна система. Цей метод називається "парабіозом". У такому стані тварини прожили рік. За цей час амілоїдні бляшки сформувалися і в організмі здорових мишей. Також в їхньому мозку виникли структури, що нагадують нейрофібрилярні клубки - це інший тип скупчення білків і ще одна ознака хвороби Альцгеймера у людей. Дослідники відзначили і ще кілька ознак, схожих з проявами захворювання: руйнування клітин мозку, запалення і невеликі крововиливи.

Відомо, що бета-амілоїди формуються не тільки у мозку, але і в м'язах і кровоносних судинах. Речовина-попередник бета-амілоїду (amyloid precursor protein, APP) виникає у багатьох органах. За словами авторів нової роботи, їхнє дослідження вперше показало, що такі "зовнішні" бета-амілоїди здатні впливати на порушення в мозку.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.