UA / RU
Підтримати ZN.ua

Древню рептилію назвали в честь ворога Тора

Йормунгандр болті жила на Землі 310 мільйонів років тому.

Вчені з США вивчили скам'янілості мікрозавра, який колись жив на Землі, повідомляє Live Science.

Скам'янілості рептилії Йормунгандр болті знаходилися в колекції Чиказького музею. А приставку "болті" додали на знак вшанування покійного палеонтолога Джона Р. Болта, який був заслуженим зберігачем копалин земноводних і рептилій в Музеї природної історії ім. Філда у Чикаго.

А знайшли скам'янілісь на місці сучасної річки Мазон-Крік у штаті Іллінойс. Припускають, що ця рептилія існувала в кам'яновугільний період - від 359 до 299 мільйонів років тому.

За даними Музею палеонтології Каліфорнійського університету в Берклі, скам'янілості мікрозавра належать до однієї з найстаріших груп хребетних, у яких розвивалися ембріони в яйцях, заповнених рідиною з множинними шарами оболонок.

Йормунгандр болті - це маленька ящірка з групи під назвою Recumbirostra, яка жила протягом від 40 до 50 мільйонів років. Вони були першими рептиліями, які еволюціонували на суші.

У них було дуже тонке і довге тіло, близько п'яти сантиметрів, з короткими кінцівками і міцним черепом. У ньому було кілька зрощених кісток, які, швидше за все, допомагали мікрозаврам витримувати тиск під час переміщення під землею.

Через те, що дуже добре збереглися скам'янілості, можна навіть розглянути будову лусочок Йормунгандр болті. Вони дуже схожі на луску сучасних рептилій. Вчені припускають, що маленька ящірка жила і пересувалася під землею.

Arjan Mann, Ami S. Calthorpe and Hillary C. Maddin

Якщо мікрозаври дійсно є ранніми представниками хребетних, то змієподібна форма Йормунгандр болті дає можливість уявити, як швидко змінювалося тіло тварин після того, як вони вийшли з океану на суходіл.

Читайте також: Археологи знайшли в давньоєгипетському затонулому порту фрагмент корабля і цвинтар

Нагадаємо, що у льодовиках Тибету, що тануть, знайшли віруси віком 15 тисяч років. За словами вчених, 28 з 33 знайдених вірусів раніше не зустрічалися.