UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені висловили занепокоєння активністю гігантського вулкана під Новою Зеландією

Під озером вулкана Таупо зафіксували серію землетрусів.

Новозеландські вчені знову заявили про побоювання, пов'язані з гігантським вулканом Таупо. Він був джерелом найруйнівніших вивержень, які сталися за останні 5000 років, повідомляє Sky News.

Геологічне агенство GeoNet заявило, що зафіксувала близько 700 невеликих землетрусів під озером Таупо. Воно заповнює кальдеру вулкана та є найбільшим озером Нової Зеландії.

Читайте також: Вчені розповіли, як народився найактивніший вулкан на планеті

У заяві агентства йдеться, що воно підвищує рівень вулканічної небезпеки до одного з нуля. Система вулканічного оповіщення заснована на шести зростаючих рівнях хвилювань, але GeoNet зазначає, що виверження можуть відбуватися на будь-якому рівні, вони можуть змінюватися не послідовно, оскільки активність може швидко наростати. 

В агентстві також наголосили, що вперше підвищили рівень вулканічної небезпеки до одного. Водночас там визнали, що це не вперше, коли вулкан дає підстави для занепокоєння.

«Землетруси та деформації можуть спостерігатися протягом наступних тижнів чи місяців», - йдеться у заяві GeoNet.

Востаннє вулкан Таупо вивергався близько 1800 років тому, тоді він викинув у атмосферу понад 100 кубічних кілометрів матеріалу. Виверження спустошило більшу частину центральної частини Північного острова Нової Зеландії в період до появи людини. За даними GeoNet, це було найбільше виверження Землі протягом останніх 5000 років.