UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виміряли швидкість кидка павуків

Швидкість кидка «ловчих» павуків виявилася рекордною.

Вчені з Технологічного інституту Джорджії провели в джунглях Перу спостереження за «ловчими» павуками Theridiosoma і змогли виміряти швидкість їхнього кидка. Як повідомляє Naked science, виміряти швидкість стрибка дослідникам вдалося вперше і вона виявилася рекордною.

Відзначається, що багато павуків з сімейства Theridiosomatidae відомі своїм незвичайним способом полювання. Вони не влаштовують звичайні пастки з павутини, але плетуть конічні мережі і туго натягують їх за центральну нитку, чекаючи на здобич. Помітивши здобич, павук відпускає мережу і разом з нею мчить до жертви.

Тепер же дослідникам вдалося поспостерігати за поведінкою таких павуків і виміряти швидкість їхнього кидка. За словами вчених, запасені в павутинної пружині енергія надає павуку прискорення в 1300 м/с2 - на два порядки більше, ніж у найшвидшого гепарда. Прискорюючись, він переживає перевантаження до 130 G, а підсумкова швидкість польоту досягає 4 м/с (14,4 км/год), разючих для тварини з тілом довжиною всього в один міліметр і рекордних для всіх павукоподібних. Розрахунки показують, що для цього павутина розтягується з силою як мінімум 200 дин (0,002 ньютона).

«На відміну від жаб або коників,« ловчі »павуки для швидкого стрибка покладаються не на м'язи. Сплітаючи нову мережу, павук створює складну тривимірну пружину. Якщо порівняти цю пружину з натурального шовку, наприклад, з вуглецевими нанотрубками або будь-яким іншим штучним матеріалом, то в плані щільності збереженої енергії вона буде на багато порядків ефективнішою», - заявив провідний автор дослідження Саад Бхалма.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: В Австралії знайшли сім нових видів павуків-стрибунів

Раніше вчені з Університету Гріффіта і Музею Квінсленда виявили в Австралії групу павуків з незвичайною особливістю. Членистоногі будують нори, які замикають на «двері» з павутини, листя і гілок.