UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили ще одну загрозу від астми і закликають розробити нові ліки

Є багато людей, для кого існуючі ліки від астми працюють не дуже добре, тому важливо шукати нові засоби лікування для запобігання нападам.

Вчені з Королівського коледжу Лондона виявили, що під час нападу астми клітини, що вистилають дихальні шляхи, різко стискаються та гинуть. З цього дослідники зробили висновок, що пацієнтам із цим захворюванням варто застосовувати ліки для запобігання стисканню клітин, а не ті, які борються з наслідками нападу – коли шкоду вже заподіяно, пише ВВС.

Автор дослідження професор Джоді Розенблатт пояснює, що бронхоспазми пошкоджують тканину, що вистилає дихальні шляхи, і це призводить до довгострокових запалень, рубцювання тканини та супутніх інфекцій, через які потім відбуваються нові напади.

Читайте також: Нова 3D-карта Всесвіту може змінити наше уявлення про темну енергію – вчені

Раніше вчені не звертали належної уваги на пошкодження тканини, оскільки були зосереджені на самих нападах та ліквідації їхніх наслідків.

«Епітелій – це перша лінія захисту організму від інфекцій, і саме він пошкоджується під час нападів астми. Тканині завдають постійної шкоди, і виникає порочне коло. І якщо ми зможемо запобігти цій шкоді, можливо, ми зможемо запобігти й самім нападам», – каже професор Розенблатт.

Серед потенційних превентивних засобів розглядають рідкісноземельний метал гадоліній, який раніше вже допоміг запобігти нападам астми в експериментах з мишами. Але щоб гарантувати його безпеку та ефективність для людей, знадобляться ще роки досліджень, наголошують вчені.

Нагадаємо, в Україні людей з тяжкою формою бронхіальної астми не приймають на службу до армії.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!