UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили останки найменшого родича людини

Стародавні «гобіти» були ще меншими, ніж вважалося.

Вчені знайшли найменшу кістку давньої людини

Вчені знайшли найменшу кістку давньої людини

Homo floresiensis або людина флореська, яку ще називають «гобіт», по праву утримує звання найменшого виду стародавніх людей, який коли-небудь існував на планеті. Але нове дослідження показало, що деякі з них були ще меншими, ніж вважалося, повідомляє Science Alert.

У ході нового дослідження вчені описали фрагмент кістки віком 700 тисяч років, який був виявлений у 2013 році, як такий, що належав «гобіту». І ця кістка менша, ніж будь-яка інша скам'янілість гомініду, яку вдалося знайти на даний момент.

Читайте також: «Стосунки» людей і неандертальців виявилися більш тривалими та заплутаними, ніж вважалося

Кістку та кілька зубів знайшли на східній стороні індонезійського острова Флорес на відкритому місці під назвою Мата Менге.

"Ця плечова кістка дорослої людини віком 700 тисяч років не просто коротша, ніж у H. floresiensis, це найменша верхня кістка руки, відома з викопних останків гомінінів у всьому світі", - заявив археолог Адам Брамм з Університету Гріффіта в Австралії.

Невеликі кістки могли належати дітям, але вченим вдалося з'ясувати, що ця належала дорослому індивіду. Дослідники дійшли такого висновку, проаналізувавши мікроскопічні циліндричні функціональні структури, які називаються остеонами, які знаходяться на компактній зовнішній поверхні кістки. Кількість, розмір та розташування остеонів змінюються у міру дозрівання кістки протягом життя, вказуючи на вік людини на момент смерті.

Мікроскопічна структура кістки руки нагадувала структуру дорослого Homo sapiens. Але, виходячи з оцінки повної довжини плечової кістки, зріст дорослої людини, якій колись належала ця кістка, становив лише метр.

Свідчення існування H. floresiensis було вперше виявлено у 2003 році в печері Лян Буа на заході острова. Людина, скелет якої виявили тоді, була приблизно на шість сантиметрів вищою, ніж описана людина Мата Менге.

«Цей дуже рідкісний приклад підтверджує нашу гіпотезу про те, що предки Homo floresiensis були дуже невеликого розміру; однак тепер стає ясно з крихітних пропорцій цієї кістки кінцівки, що ранні предки «гобіту» були навіть меншими, ніж ми думали раніше», — каже Брамм.

На місці розкопок Мата Менге також знайшли два дуже маленькі зуби, один належав дорослому, а другий – дитині. Їх виявили у 2015 та 2016 роках. Їхня форма свідчить про те, що H. floresiensis походить від яванської популяції Homo erectus. Це ставить під сумнів гіпотезу у тому, що це «маленькі люди» відокремилися від древнього африканського виду.

"Еволюційна історія гомінінів Флореса досі багато в чому невідома", - говорить Брамм.

Він каже, що скам'янілості свідчать про те, що цей вид людини «дійсно виник, коли група ранніх азіатських гомінінів, відомих як Homo erectus, якимось чином виявилася ізольованою на цьому віддаленому індонезійському острові, можливо мільйон років тому, і згодом пережила різке зменшення розмірів тіла».

Раніше вчені заявили про те, що їм вдалося виявити один із найстаріших творів мистецтва в Європі. Це ведмежа кістка, на яку 130 тисяч років тому неандертальці навмисно нанесли надсічки.