UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Землі виявлено ще один потужний космічний промінь невідомого походження

Нездатність на цьому етапі встановити джерело променя ставить під сумнів сучасне розуміння фізики високих енергій, кажуть вчені.

Обсерваторія Telescope Array в американському штаті Юта виявила рідкісну частинку надзвичайно високої енергії, що падає на Землю із космосу. Її назвали Аматерасу – на честь богині-сонця в японській міфології, і на даний момент це один із найбільш високоенергетичних космічних променів, коли-небудь виявлених, передає The Guardian з посиланням на публікацію в науковому журналі Science.

Походження частинки поки що не відоме. Експерти вважають, що його можуть викликати лише найпотужніші небесні події – потужніші, ніж вибух зірки. Швидше за все, джерело знаходиться в Місцевому войді (відносно порожній простір поряд з галактикою Чумацький Шлях).

Заряд Аматерасу перевищує 240 екзаелектронвольт (ЕеВ), що в мільйони разів більше, ніж рівень, якого частки досягають у Великому адронному колайдері – найпотужнішому прискорювачі, коли-небудь побудованому.

Аматерасу поступається лише частинці Oh-My-God, виявленій в 1991 році – її промінь мав заряд 320 ЕеВ.

Читайте також: Мозок людини починає вивчати рідну мову ще до народження – дослідження

"Коли я вперше відкрив для себе цей космічний промінь, подумав, що це, напевно, помилка, оскільки він показав безпрецедентний за останні три десятиліття рівень енергії", – коментує Тошихіро Фуджі, доцент Осакського університету в Японії.

Раніше вчені встановили, що галактичні космічні промені і мікрогравітація здатні порушувати функцію еректильних тканин у космонавтів, і така імпотенція може тривати роками.