UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили динозавра, здатного полювати ночами

Істота також мала змогу копати глибокі нори, щоб ховатися вдень.

Міжнародна група вчених заявила про те, що їй вдалося виявити динозавра, здатного полювати ночами. Дослідники давно шукали такого представника ящерів, які були предками сучасних птахів, повідомляє Naked science.

На даний момент в світі існує близько 10 тисяч видів птахів, але тільки деякі з них мають навички полювання ночами. Птахи ж, по суті, є літаючими динозаврами, тому вчені давно шукають витоки цих здібностей у їхніх далеких предків.

Вчені зіставили слух і зір у динозаврів і птахів, як сучасних, так і вимерлих. Щоб оцінити рівень слуху, дослідники виміряли довжину лагени - закритого кінця спіралі завитки внутрішнього вуха, який відповідальний за обробку звукових сигналів.

Щоб вивчити зір, команда досліджувала склеротікальне кільце - кільцеву кісткову конструкцію, яку мають динозаври і птахи. Чим сильніше здатна відкриватися зіниця, тим більше світла в неї проникає. Вимірюючи діаметр склеротікального кільця, можна дізнатися, скільки світла здатне вловити око. Завдяки цим зіставленням вчені з'ясували, що у багатьох м'ясоїдних тероподів (наприклад, у тиранозаврів) зір був пристосований для денного полювання. Слух теж був хорошим, але призначався для активного денного життя.

Але виявилося, що представник птахоподібних терапод - шувуйя пустелі, залишки якого знайшли в Монголії, мав надзвичайний слух і прекрасний зір. Лагена цієї істоти розмірами з курку була такою ж довгою, як у сипухи - хижого нічного птаха. Крім того, істота мала найбільші зіниці з усіх сучасних представників тварин і птахів. Тобто, шувуйя добре бачила ночами.

Дослідники вважають, що цей динозавр міг полювати в темряві. Крім того, у нього були довгі ноги з кігтями, які дозволяли йому рити нори і ховатися в них вдень, як сучасні тварини, що живуть в пустелі Монголії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Палеонтологи виявили в Аргентині череп страшного рогатого динозавра

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.