UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили біля берегів Панами новий вид акул

Новий вид належить до роду акул-ангелів.

Група вчених виявила біля берегів Панами новий вид акул, який назвали Squatina mapama. Як повідомляє Phys.org, це перший представник роду акул-ангелів, якого знайшли в Карибському морі біля берегів Центральної Америки.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, багато видів акул-ангелів перебувають під загрозою зникнення. Рід, Squatina, виник у далекому минулому, у крейдяному періоді (145-66 мільйонів років тому).

Читайте також: Акули використовують магнітне поле для міграцій на великі відстані

Squatina – це акули з плоским тілом, що нагадують скатів. Зовнішньо різні види нелегко відрізнити один від одного. S. mapama, названий на честь іспанської державної організації з рибальства, дуже схожий на інший вид, який живе у цих водах, Squatina david. Виділити новий вид допомогли як тонкі фізіологічні відмінності, так і генетичний аналіз, який провели дослідники.

Одна з відмінних рис S. mapama - коротка і вузька лінія дрібної луски або шкірних зубців, через які цьому виду дали ще одну назву - «дрібночубата акула-янгол».

Новий вид - четвертий новий вид Squatina, ідентифікований в Західній Атлантиці за останнє десятиліття, і, хоча загальна кількість видів у цьому роді точно не встановлена, це дослідження показує судово-медичну цінність генетичного аналізу для розуміння справжньої біологічної різноманітності роду з різними прихованими видами (тими, які мають дуже схожий зовнішній вигляд).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Університету Майямі оцінили те, як потепління води, спричинене змінами клімату, впливає на переміщення тигрових акул. Виявилося, що ці хижаки запливають все далі на північ, стають вразливішими для рибальства, а зміни їхньої міграцій можуть порушити екосистеми та зробити зустрічі риб з людиною частішими.