UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили аналог Дев'ятої планети

Екзопланета здійснює оберт навколо зірки за 15 тисяч років.

Астрономи за допомогою телескопа «Хаббл» виявили екзопланету, яка є аналогом загадкової Дев'ятої планети. За думку дослідників, спостереження за цією планетою можуть допомогти вирішити цю загадку Сонячної системи.

Планета HD106906 b в 11 разів масивніша за Юпітер. Вона обертається навколо подвійної зірки за 15 тисяч років. Вчені підкреслюють, що виявити таку масивну планету на такому віддаленні від материнської зірки вдалося вперше.

Система знаходиться на відстані 336 світлових років від Землі. Існування планети помітили ще в 2013 році за допомогою Магелланових телескопів. Але тоді дослідники нічого не знали про орбіту планети. Тепер за допомогою «Хаббла» вчені з'ясували, що об'єкт обертається навколо молодої, надзвичайно яскравої, подвійної зірки дуже далеко - відстань від нього до світил в 730 разів перевищує відстань від Землі до Сонця.

Вчені вважають, що спочатку планета сформувалася набагато ближче до зірок, на відстані, яка приблизно втричі перевищує відстань від Землі до Сонця. Але через дію сили гравітації в протопланетному диску вона мігрувала до його внутрішнього краю. Потім приливний вплив батьківських зірок майже викинув екзопланету за межі планетної системи, що зароджується. Врятувати її від міграції в міжзоряний простір допомогла  зірка HD106906 b, що проходила повз, яка стабілізувала витягнуту орбіту HD106906 b.

Ймовірно, за таким же сценарієм розвивалася і доля гіпотетичної Дев'ятої планети, яка, як вважається, існує на кордонах Сонячної системи. Вона могла сформуватися ближче до зірки, але потім була «викинута» в результаті взаємодії з Юпітером. Але, швидше за все, Юпітер викинув би Дев'яту планету далеко за межі орбіти Плутона. В цьому випадку зірки, що проходили повз, могли б стабілізувати орбіту об'єкта і не дати йому покинути Сонячну систему.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Життя на інших планетах може ховатися під льодом – вчені

Раніше вчені заявили про те, що Дев'ята планета повинна знаходитися на орбіті з періодом близько 15 тисяч років, а її маса в 10 разів перевищує масу Землі. У найближчій точці дев'ята планета підходить до Сонця на відстань, що в сім разів перевищує радіус орбіти Нептуна - на 200 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця дорівнює відстані від Сонця до Землі). Дальня точка орбіти віддалена від нашої зірки на 600-1200 астрономічних одиниць.