UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відтворили зовнішність «вампіра», який жив у XVIII столітті

Аналіз ДНК показав, що чоловік таки був людиною.

Вчені відтворили зовнішній вигляд чоловіка, який жив у XVIII столітті у Грізуолді, штат Коннектикут (США). Стегнові кістки чоловіка були виявлені, покладеними навхрест, це вказує на те, що місцеві жителі вважали його вампіром. Аналіз ДНК, який провели дослідники, допоміг відновити його зовнішність і підтвердити, що він таки був людиною, повідомляє Live Science.

Аналіз вчених показав, що на момент смерті чоловікові було близько 55 років, він хворів на туберкульоз. Вчені також з'ясували, що він мав світлу шкіру, карі або світло-коричневі очі, він був брюнетом або шатеном з кількома ластовинням на обличчі.

Читайте також: Вчені відтворили вигляд жінки, яка жила 31 тисячу років тому

Дослідники проаналізували положення ніг та черепа чоловіка і дійшли висновку, що його тіло викопали після поховання та поховали заново. Найчастіше це робили, якщо вважали, що людина була вампіром. За словами вчених, у минулому люди часто вважали хворих на туберкульоз вампірами.

«Останки були знайдені з видаленими стегновими кістками, покладеними схрещеними на груди. Таким чином, вони не могли б ходити і нападати на живих», - заявила одна Еллен Грейтак, директор з біоінформатики в Parabon NanoLabs та технічний керівник підрозділу Snapshot Advanced DNA Analysis, яка брала участь у дослідженні.

Для проведення аналізу вчені витягли ДНК з кісток чоловіка. Вони зазначили, що це досить непросте завдання, оскільки його останкам уже понад дві сотні років.

«Коли кістки старіють, вони згодом ламаються та фрагментуються. Крім того, коли останки знаходяться у навколишньому середовищі сотні років, ДНК у зразок потрапляють бактерії та грибки. Ми хотіли показати, що ми все ще можемо витягувати ДНК зі складних історичних зразків», - наголосила Грейтак.

При традиційному секвенуванні геному дослідники прагнуть секвенувати кожну частину геному людини 30 разів, що відомо як «30-кратне покриття». У випадку з останками чоловіка, що розклалися, секвенування давало тільки приблизно 2,5-кратне покриття. Крім того, дослідники вивчили останки чоловіка, похованого неподалік. Порівняння показало, що чоловіки були родичами третього ступеня чи двоюрідними братами.

Археологи виявили останки «вампіра» у 1990 році. У 2019 році дослідники витягли з останків ДНК та прогнали її через онлайн-генеалогічну базу даних. Виявилося, що насправді «вампір» був бідним фермером на ім'я Джон Барбер, який, ймовірно, помер від туберкульозу. Останки були позначені як JB55, «прізвисько» обрали на підставі епітафії, написаної на надгробку мідними цвяхами, що позначала його вік та ініціали.