UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили нову м'ясоїдну рослину

Рослини живляться дрібними комахами, дозволяючи великим запилювати квітки.

Вчені з Університету Британської Колумбії з'ясували, що непоказні і добре відомі фахівцями рослини виявилися «хижаками». Вони харчуються дрібними комахами, але дозволяють великим запилювати їх квітки, повідомляє Naked science.

На сьогоднішній день відомо 630 видів м'ясоїдних рослин, які харчуються комахами і навіть дрібними рептиліями і ссавцями. Це дозволяє їм отримувати повноцінне харчування на грунтах, бідних життєво необхідними елементами. Представники п'яти різних загонів квіткових рослин прийшли до цього незалежно один від одного. Тепер же стало відомо, що не проти поласувати комахами і Triantha occidentalis, які ростуть на тихоокеанському узбережжі Північної Америки.

Самі по собі ці рослини відомі давно, але про те, що вони є «хижаками» стало відомо тільки зараз. Вчені, які досліджували Triantha occidentalis, прийшли до висновку, що ті представляють собою нову, вже 12 гілку м'ясоїдних рослин.

Кілька років тому дослідники вивчили геноми однієї з груп м'ясоїдних рослин, помітивши, що, крім іншого, їх органели втратили гени НАДН-дегідрогенази (ndh). Таку ж особливість виявили у Triantha occidentalis. Це змусило вчених задуматися: досы вони не вважалися м'ясоїдними, хоча на те же вказує вигляд рослин, засіяних тонкими липкими волосками. Запідозривши T. occidentalis в «криптомёясоїдстві» (як пишуть самі автори), біологи пішли перевірити це в місцевий природний парк Сайпресс.

Вчені поставили експерименти над рослинами. Вони наклеювали на їхні липкі волоски тіла дрозофіл, яким згодовували їжу з важкими ізотопами азоту, щоб простежити, чи потраплять ті в рослину. Подальший аналіз показав, що 64% азоту T. occidentalis отримують саме з комах. Виявилося також, що для тісної групи м'ясоїдних рослин T. occidentalis - особливий випадок.

Зазвичай рослини намагаються рознести пастки і квітки максимально далеко один від одного, щоб комахи могли запилювати їх без загрози стати жертвою. Але T. occidentalis так не робить: липкі волоски покривають стебло, на якому знаходиться квітка. Вчені пояснюють це тим, що мікроскопічні волоски T. occidentalis здатні затримати лише дрібних і легких комах, таких як мошка або хірономіди. Ключові запилювачі - бджоли або метелики - набагато масивніші і можуть сідати на волоски без будь-якої небезпеки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли новий орган рослин

Раніше вчені з Великої Британії виявили в болівійських Андах п'ять нових видів рослин. Всі вони належать до роду Jacquemontia - кучерявим або висячим рослинам з гарними блакитними квітами.