UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені створили перший кольоровий атлас головного мозку

Створена дослідниками методика фарбування нейронів дозволяє вивчати динаміку нейронних мереж.

Вчені з Колумбії розробили методику фарбування нейронів NeuroPA, яка дозволяє досліджувати динаміку нейронних мереж в нервовій системі мікроскопічних хробаків. Вона дозволить візуально зрозуміти роль кожної частини біологічної системи, повідомляє Naked science.

Головний мозок містить приблизно 86 мільярдів нейронів, сплетених разом приблизно 100 трильйонами зв'язків, або синапсів. Кожна клітина відіграє певну роль, допомагаючи рухати м'язами, відчувати середу, формувати спогади і багато іншого. Через кількість нейронів і зв'язків вченим складно визначити, як система дає початок мисленню або поведінці.

Тепер дослідники розробили метод NeuroPA, який використовує генетичні методи «забарвлення» нейронів флуоресцентними кольорами. Також він дозволяє вченим вперше ідентифікувати кожен нейрон в нервовій системі тварини. Більш того, він реєструє всю нервову систему в дії.

Для проведення досліджень вчені створили дві програми. Одна ідентифікує всі нейрони в барвистих зображеннях хробака. Друга проектує оптимальне забарвлення для потенційних методів ідентифікації будь-якого типу клітин або тканин в будь-якому організмі, допускає генетичні маніпуляції. Вчені відзначили, що метод можна використовувати не тільки для реєстрації клітин, але і для виявлення наявності або відсутності цих специфічних генів в клітині.

Команда провела серію успішних експериментів з хробаками виду Caenorhabditis elegans (C. elegans). Його часто використовують в біологічних дослідженнях. Вченим вдалося ідентифікувати кожен окремий нейрон в мозку хробака.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені розробили метод з доставки ліків прямо в мозок

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що мозкова мережа, що складається з таламуса, поясною кори і кутових звивин, пов'язана з управлінням свідомфстю. Так, вона виявилася пов'язана з процесом втрати і повернення свідомості як під наркозом, так і під час природного сну.