Вчені заявили про те, що припущення про те, що щоденне вживання келиха вина може бути корисним для здоров'я, є помилковим. Як повідомляє MedicalXpress, дослідники встановили, що вживання однієї-двох стандартних порцій алкоголю чотири або більше разів на тиждень підвищує ризик передчасної смерті на 20%.
У ході дослідження вчені проаналізували дані 400 тисяч осіб у віці від 18 до 85 років. Незважаючи на те, що деякі дослідження підтверджують користь помірного вживання алкоголю для серцево-судинної системи, вчені стверджують, що ці позитивні моменти нівелюються іншими ризиками.
"Підвищення ризику смерті на 20% більше значимо серед літніх людей, оскільки вони і так перебувають у зоні ризику. Порівняно невелика кількість людей помирає у віці близько 20 років, тому підвищення смертності на 20% не так катастрофічно, але теж значне", - заявила одна з дослідників Сара Хартс.
Вчені підкреслюють, що для пацієнтів, у сім'ях яких існує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, припис періодичного вживання невеликих порцій вина може бути виправданим. Разом з тим, людям, у сім'ях яких зустрічалися випадки розвитку злоякісних утворень, слід утриматися від вживання алкоголю.
Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.