UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про зброю "крижаної людини"

Сокира Еці була виготовлена з тосканської міді.

Вчені заявили про те, що сокира "крижаної людини" Еці, мумія якої була знайдена в Альпах, була виготовлена з привезеної міді – вона була здобута в 500 кілометрах від місця, де була знайдена мумія. Про відкриття вчених повідомляє журнал PLoS One.

Проведений дослідникам аналіз показав, що в міді, з якої було виготовлено сокиру, також містилися свинець, срібло, миш'як і ще дюжина інших хімічних елементів. Раніше вчені припускали, що мідь для сокири Еці була видобута в 100 кілометрах від місця, де було знайдено його тіло. Тепер же було встановлено, що місцем походження міді є південь Тоскани, тобто вона була привезена за 550 кілометрів.

До цього вчені вже встановили, що вік сокири становить 5300 років, в той час в Альпах вже активно видобували руду, навіщо Еці знадобилася мідь, видобута так далеко, на даний момент неясно. Невідомо також, чи була сама сокира виготовлена в Тоскані або звідти була привезена тільки руда для неї.

Еці – найстарша з відомих науці європейських мумій: її вік становить 5300 років. "Крижана людина" була знайдена групою туристів в Альпах у 1991 році. Через хороше збереження мумії експерти спочатку припустили, що перед ними загиблий альпініст, і лише потім з'ясувалося, що знахідка належить мідній добі. На момент смерті Еці було 45 років (що дуже немало для людини того часу). Причиною загибелі стала стріла, пущена в плече. Через те, що наконечник влетів дуже глибоко, "крижана людина" не змогла його витягнути.

Раніше вченим вдалося визначити склад одягу Еці.