UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про вплив Місяця на сон людей

У ніч перед повнею люди лягають спати пізніше і сплять менше.

Вчені з США та Аргентини заявили про те, що фази Місяця впливають на сон людей. За їхніми словами, цикл сну у людей співвідноситься з 29,5-денним місячним циклом: у дні, близькі до повні, люди лягають спати пізніше і сплять менше, ніж в інші, повідомляє Phys.org.

У ході дослідження вчені спостерігали за сном жителів як міста, так і сільській місцевості. Виявилося, що залежність від місячного циклу спостерігається у людей незалежно від доступу до електрики, хоча у жителів міста виражена не так явно.

«Не дивлячись на те, що ефект більш помітний в спільнотах без доступу до електрики, він спостерігається також серед тих, у кого такий доступ є, включаючи студентів Університету Вашингтона», - заявив провідний автор дослідження Горасіо де ла Іглесіа.

За допомогою наручних моніторів вчені спостерігали за сном 98 осіб, які проживають в трьох громадах корінних народів Тоба-Кум в аргентинській провінції Формоза. Спільноти відрізнялися доступом до електрики: в одній його не було взагалі, в іншій був частковим, а в третій - електрика була загальнодоступною.

У ході попередніх досліджень вчені вже з'ясували, що доступ до електрики впливає на сон, що було підтверджено і зараз. У той же час дослідники помітили залежність між сном і місячним циклом. Залежно від спільноти, тривалість сну змінювалася в середньому на 45-58 хвилин, а час засипання - на 30 хвилин. У всіх трьох спільнотах люди засипали пізніше і спали менше за три-п'ять днів до повні.

Помітивши такі зміни сну в спільнотах, вчені провели спостереження за 464 студентами з Сіетла. В результаті, вони помітили таку ж залежність між сном і місячним циклом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Китаї проросло насіння рису, яке побувало на Місяці

Раніше вчені з Стенфордського і Каліфорнійського університетів запропонували нове пояснення того, навіщо потрібні сновидіння. На їхню думку, яскраві образи стимулюють нейрони зорової кори, захищаючи її від швидкої «перебудови» для виконання інших функцій.